Kui saab kelgumäel liugu lasta, müüvad vastlakuklid paremini

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõõriku kohviku kondiitrile Virgu Oleskile on sadade kuklite valmistamine käkitegu. Eile vastlapäevaeelseid saiakesi kaunistanud Olesk ütles, et pole ise sel talvel veel vahukoorekuklit söönudki. “Hoian oma isu vastlapäevaks,” selgitas ta.
Sõõriku kohviku kondiitrile Virgu Oleskile on sadade kuklite valmistamine käkitegu. Eile vastlapäevaeelseid saiakesi kaunistanud Olesk ütles, et pole ise sel talvel veel vahukoorekuklit söönudki. “Hoian oma isu vastlapäevaks,” selgitas ta. Foto: Ants Liigus

Südaööst täna hommikuni Pärnus Sõõriku kohviku ahjudes küpsenud sadadel vahukoorekuklitel on kõige parem minek siis, kui ilm kelgutamist soosib.

Sõõriku ja Kadri kohviku juhataja Tiiu Villa sõnade kohaselt on inimeste kukliisu ettearvamatu asi. Juhtub lumevaene vastlapäev, mil liugu lasta ei saa, või kallab krae vahele vihma, pole suurt müügiedu kuklitelgi. Samal ajal ei saa üksi ilma põhjal rahva kuklisoove ennustada.

Näiteks mullu, kui vastlapüha langes naistepäevaga kokku, tellisid inimesed vahukoorekukleid rohkem kui nüüd.

“Väga hea minek oli, sest eks mehed ostnud kukleid naistele meelespidamiseks. Sel aastal ei oska midagi öelda. Muudkui järjest teeme, nii kuidas eest ära müüakse,” räägib Villa.

Aasta eest küpsetati vastlapäevaks 4000 kuklit, tänavu piirdutakse umbkaudu 3000ga.

100 liitrit rõõska koort

Lõviosa kõigist tänastest pühadekuklitest küpsetati valmis südaööst varahommikuni.

3000se kukliarmee tarvis kulub kohvikul 100 liitrit rammusat rõõska koort ja vahukooremütsi saavad küpsetised pähe jooksvalt tänase päeva jooksul ehk vahetult enne letilejõudmist. Ikka nõnda, kuidas müük tuure üles võtab. Suurte laaridena ei riskita ette teha.

Vahukoorekukleid hakkas kohvik pakkuma jaanuari keskpaigast, umbes samal ajal võetakse kuklitegu ette igal aastal.

“Eks ta nii lähe, et kui uus aasta on käes ja inimesed piparkookidest tüdinud, tuleb midagi muud välja mõelda. Poolest jaanuarist hakkasime tegema, kukleid ostetakse ka, kuigi peab ütlema, et sel aastal väga palju läinud ei ole,” sõnab Villa.

Ometi olid kohalikud asutused eilse hommiku seisuga tellinud 1200 vastlakuklit. Koguseti küll väga erinevalt: alates paarikümnest kuni 500 kuklini välja.

Kukkel on iseenesest lihtne pagaritoode ja suurt kunsti selle pärmitainast küpsetise valmistamine kondiitritelt ei nõua, hoopis keerulisem on lugu vahukoorega. Nimelt kasutab Sõõriku kohvik naturaalset 35protsendist vahukoort, millel kuklile panduna realiseerimisaeg vaid kuus tundi.

Sestap pole majanduslikult otstarbekas ehku peale neid pretensioonikaid ja lühikese eaga küpsetisi vorpida. Vahtu löödud koort pannakse peale korraga väiksemale kogusele, et kooremüts rääsuma ei hakkaks.

Samal ajal nõuab pärmitaina kerkimine üksjagu aega, nõnda et eksprompt neid ka toota ei saa. Sõõriku kohviku kondiiter Virgu Olesk ütleb, et hea kuklitaina võti peitub ajastuses. Pätsid tuleb õigel ajal ahju pista, et tainamass üle ei kerkiks.

Tahetakse klassikat

Villa lisab, et klassikalise vahukoorekukli retseptiga pole mõtet mängida. “Kui hakatakse midagi saia sisse panema, näiteks moosi, on mõne aja pärast vana hea, saia ja vahukoorega kukkel tagasi. Inimesed tahavad naturaalset kuklit, ilma moosita,” kinnitab ta.

Sõõriku kohviku kuklid kaaluvad keskmiselt 50 grammi ja vahukoort on neil peal 30 grammi.

Villa kinnitusel ületab see koorekogus julgelt poekukleid ja eeskätt seetõttu, et Sõõriku kohviku kuklitel pole pagaritöökojast Kadri ja Sõõriku müügisaalidesse pikk tee. Vahukoor ei kannata sõitu, mistõttu ei saa pikemaid vahemaid liikuvaid vastlakukleid nii uhke koorekuhilaga katta.

Tänase vastlapäevaga vahukoorekuklite aeg sel talvel ühele poole ei saa. Kui jagub ostjaid ja õues lund, tehakse kukleid nii kaua, kuniks rahval isu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles