Pärnumaal istutatakse ligemale kolm miljonit puud

Pärnu Postimees
Copy
Saabuv soe annab hoo sisse kevadisele metsaistutamisele.
Saabuv soe annab hoo sisse kevadisele metsaistutamisele. Foto: Marko Saarm

Riigimetsa majandamise keskus (RMK) plaanib Pärnumaa metsadesse tänavu istutada ligemale 2,8 miljonit taime, millest enamik saab mulda kevadel. 

​Sel aastal plaanitakse uut metsa panna kasvama sinnagi, kus seda varem ei olnud, näiteks väheväärtuslikele rohumaadele.

Enim istutatakse kodumaakonda mändi (1,42 miljonit taime). Kuusehakatisi saab maasse 972 000, peale selle 450 000 kaske ja 10 000 sangleppa, kokku ligemale 2,86 miljonit istikut. Kõik taimed on kasvatatud RMK taimlates.

Metsakasvatajad ootasid pikisilmi lume sulamist, et lõpuks ometi saaks tööga pihta hakata. “Kui 2020. aastal alustasime istutamisega juba märtsis ja eelmise aasta aprilli keskpaigaks oli miljon taime istutatud, siis tänavu alustame istutamisega alles nüüd ja sedagi mitte kõikjal,” viitas RMK metsakasvatustalituse juhataja Toomas Väät hilisele kevadele.

Kuna istutushooaeg on külma kevade tõttu veninud, on metsauuendajad keerulises olukorras.“Kui istutuseks jääb kaks–kolm nädalat vähem aega, peame veel rohkem pingutama, ent kindlasti saame hakkama,” kinnitas Väät, et proovikivideks ollakse valmis.

RMK Marana taimeaias kasvavad seemnest kasvanud puud.
RMK Marana taimeaias kasvavad seemnest kasvanud puud. Foto: Urmas Luik

Metsaistutamise hooaeg pakub RMK töötajate kõrval Eestis tööd 1700 inimesele. Tööjõud on Väädi sõnul juba olemas – kolmandik neist on RMK raietöölised ja ülejäänud riigihankega leitud lepingupartnerid, keda kokku üle 120. Käsitsi istutajaid abistab ka neli istutusmasinat.

Et vähendada kevadist töökoormust, jätkatakse istutusega sügisel, kui liivastele kasvukohtadele istutatud potimännile annab eelise niiske pinnas. Enne istutamist pritsitakse mände ulukitõrjevahendiga.

Uuendatavast alast suuremale osale, pea 9500 hektarile istutatakse taimed. Viiendik kõigist aladest jäetakse aga looduslikule uuenemisele.

RMK investeerib metsakasvatusse sel aastal 22 miljonit eurot, millest ligemale 12 miljonit kulub metsauuendustöödele ja kümme metsakasvatuslikeks töödeks, nagu metsauuenduse hooldamine, valgustusraied ja metsakaitsetööd.

Eestis istutatakse kokku 23,7 miljonit taime. Kõige rohkem pannakse istikuid mulda Ida-Virumaal (3,12 miljonit).

Tänavu korraldab RMK metsapäeva Harju-, Rapla- ja Tartumaal.
Tänavu korraldab RMK metsapäeva Harju-, Rapla- ja Tartumaal. Foto: Peeter Kümmel
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles