Skip to footer
Saada vihje

Toitumisnõustaja: Lapse taldrikul olgu komponendid eraldi

Revo Türgi sõnul peab toit olema lastele arusaadav ja komponentidega ei maksa üle pingutada. Uut maitset võib tutvustada korra nädalas ja pakutav kala olgu hõrk.

Pärnu lasteaedade toidukriisi taustal uuris Pärnu Postimees toitumisnõustajalt, millist sööki peaks mudilased sööma. Vanemad kurdavad, et praegu pakutakse lasteaedades jõnglastele veidraid kooslusi, mis ei klapi omavahel kokku, kolm korda nädalas kala pakkuda on liig, samuti ei taha lapsed iga päev lõunaks või õhtuootena süüa suppi.

Diplomeeritud toitumisnõustaja ja kahe nüüd juba kooliealise lapse isa Revo Türk sõnab, et lasteaialastele pakutav toit võiks olla võimalikult lihtne. Taldrikul peaksid komponendid olema eraldi. Kartulist, riisist või tatrast lahus kaste ja liha. Liha võib äärmisel juhul olla kastmega koos. Köögivili ja salat ning ka puuvili peaks olema eraldi. Köögiviljaks võib olla kas riivitud porgand, riivitud kapsas, riivitud kaalikas, tükeldatud brokoli. Köögiviljade puhul tuleks jälgida pigem värve: kas taldrikul leidub midagi punast, kollast ja rohelist.

Türk märkis, et köögivilju tahetakse hirmsasti keeta ja hautada, kuid need võivad olla hoopis värsked. Ta pakkus, et kui kas või toore brokoli kõrvale pakkuda lihtsat dipikastet, on lapsed nõus ka seda taldrikule panema. Ta märgib, et toidujagajad peaks seejuures julgustama lapsi vähemasti proovima. "Värskeid värvilisi asju on lapsed nõus julgemalt tõstma ja katsetama," soovitab ta.

Kommentaarid
Vaba aeg
Tagasi üles