Noored rokkisid laval nagu staarid

Andris Tammela
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Publik valis oma lemmikuks ansambli The Raiders, mille solist Erko Elbaus (paremal) suhtles hoolega rahvaga.
Publik valis oma lemmikuks ansambli The Raiders, mille solist Erko Elbaus (paremal) suhtles hoolega rahvaga. Foto: Ants Liigus

Tänavuse Pärnumaa noortebändide konkursi “Bändomaania” võitjaks krooniti Endla Küünis finaalkontserdil Kilingi-Nõmme indie-rokibänd Minu Akvaarium.

Konkursi ˛ürii, kuhu kuulusid noortebändide konkursi peakorraldaja Karl-Gustav Kello, ansambli Ultima Thule kitarrist Kalle Vilpu, trummar Rauno Pella ja muusik Heiko Leesment, hindas Pärnumaa noorte muusikute taseme väga heaks.

“Pea iga bänd üllatas positiivselt,” märkis Pella. “Kohe on näha, et olete viitsinud detailidega, nagu kostüümid ja kokkumäng, vaeva näha. Ülisuper! Mina sain väga suure positiivse üllatuse.”

Publik läks pööraseks

Nii Leesment kui Vilpu kinnitasid, et bändide puhul mängib väga suurt rolli publikuga suhtlemine. Mõni esineja sai sellega paremini hakkama, mõni kehvemini.

“Kui lähete lavale, siis te peate suhtlema publikuga, eriti vokalist,” toonitas Vilpu. “Kui esinete, siis te ju mängite inimestele.”

Nii tõusid õhtu jooksul Küüni lavale astunud 11 bändi seast selgelt esile kolm kollektiivi, kes suutsid publiku peaaegu pöördesse viia.

Täiesti hulluks läksid noored Pärnu noortekeskuse IN metal-muusikat tegeva The Raidersi esinemise ajal. Hiljem publiku lemmikuks valitud ansambli etteaste ajal viskasid paar saalis olnud noormeest särgi seljast, rahvas hüppas, jooksis ja mõni rippus koguni kõlareid hoidvate kettide otsas.

Takkaotsa ronisid noormehed lavale ja hüppasid siis sõprade kätele. Rahvas käitus nõnda, nagu oleks laval olnud tuhandeid hullutav USA roki- ja metal’i-gigant Linkin Park, mitte Eesti väikelinna kohalik noortebänd.

The Raidersi järel lavale astunud teine noortekeskuse bänd Voice of Voices sisustas esinejatest aga kõige paremini tühja aega, kui ansambel lavale asju üles seadis. Nii tegi solist Scott Murro lavalt publikule hääleharjutusi. Laulja hüüdis midagi lõbusat ette ja rahvas karjus siis järele. Noored läksid asjaga väga hästi kaasa.

Külalisesinejana üles astunud Sütevaka humanitaargümnaasiumi klassibändide konkursi võitja Odav Jaapani Bordell mängis aga väga edukalt saali valgusega. Bändiliikmed jagasid rahvale neoonvalguspulgad, tekitades nii pimedas saalis efektse õhkkonna. Ühtlasi kujunes sellest õhtu üks populaarsemaid etteasteid, millega kuulajad kohe kaasa läksid.

Tagasihoidlikud võitjad

Kuigi publikule läksid rohkem peale ansamblid, mis hiilgasid lava-show’ga, siis ˛ürii valis “Bändomaania 2112” võitjaks Kilingi-Nõmme kollektiivi Minu Akvaarium, mis pigem paistis silma tagasihoidlikkusega.

ˇürii hindas aga Kilingi-Nõmme noorte muusikute kõrget professionaalsust. “Teie kõik pillimehed ja laulja on võrratud,” ütles Pella. “Kohe näha, et teie kitarrist sööb teisi poisse hommikusöögiks. Mitte ühtegi halba sõna ei ole öelda. Tehke oma stiili ikka täiega ja te jõuate välismaale!”

Vilpu nentis, et sai Minu Akvaariumi kuulates suure üllatuse osaliseks. “Olen teid varem kuulnud ja edasiminek on silmaga nähtav,” kiitis Ultima Thule kitarrist võitjaid. “Kidramees on väga professionaalne ja väga meeldis teie vokaaliosa, mis oli ülikihvt.”

Leesment kui kolmas žüriiliige märkis, et on väga tore, kui noortebänd esitab oma loomingut eesti keeles.

Minu Akvaariumi eestvedaja ning kitarrist Romet Osipov ütles, et “Bändomaania” võit tuli ansamblile üllatusena. “Siin oli teisigi häid bände ja mulle omale meeldis kõige enam Voice of Voices,” oli noormees tagasihoidlik. “Nad suhtlesid kõige enam publikuga ja neil on üks uskumatult hea lugu.”

Minu Akvaariumi muusika kirjutav Osipov kinnitas, et muusika on tema elus kohal number üks. “Mulle on väga oluline edastada inimestele oma mõtteid,” rääkis ta. “Inspiratsiooni lugude kirjutamiseks saan heast muusikast.”

Osipov kiitis Küüni kogunenud rahvast. “Publik võttis kõik kümme bändi väga suurepäraselt vastu,” sõnas ta. “Lavalt tunneb kohe ära, kas saalis on hea energia, ja täna oli.”

Minu Akvaariumi kavas palju kontserte ei ole. Esialgu on kindel, et bändi näeb 12. mail Pärnu bändide Valga retkel ja augusti alguses Pärnu bluusipäevadel.

Noorte seas ringles alkohol

Nagu märkis “Bändomaania” üks korraldajaid Risto Tamm, tarbisid kontserdile tulnud noored tänavu alkoholi koguses, mida ta ei ole varasemate aastate konkursside ajal täheldanud.

Nii käis poiste seas ringi lapik pudel, tüdrukud aga jõid salaja kaasavõetud siidrit teatri esimesel korrusel.

Küüni rõdu kõrval koridoris hakkasid pärast kontserti silma tühi õllepurk ja tilgatuks imetud vahuveinipudel.

Nii pidi Tamm kahe bändi vahepeal publikut lavalt koguni korrale kutsuma. “Kui ei saa kuidagi ilma õlleta olla, siis tehke seda väljaspool saali,” kurjustas ta noortega. “Õnneks ei puuduta see jutt enamikku, aga teised saagu aru, et alkohol siia ei kuulu!”

Tamm nentis hiljem, et alkoholitarbimine on ilmselt koduse kasvatuse tagajärg ja ürituse korraldajail ei ole võimalik iga noore järele personaalselt valvata. “Alkoholiga on meil probleem küll esimest korda,” lisas korraldaja.

Konkursi korraldas Pärnu kontserdibüroo. Mullu toimunud esimesel “Bändomaanial” võitjat ei selgitatud, küll trooniti toona esinenud Pärnu bänd Sibyl Vane hiljem Eesti noortebändide konkursi võitjaks.

Tänavusel konkursil osalesid ansamblid Minu Akvaarium, OL*, The Skip, Facelift Deer, Burning Inside, The Raiders, Voice of Voices, Suund on Pluuto, A3 ja Next to Flow.


“Bändomaania 2012”

Võitja: Minu Akvaarium

Publiku lemmik: The Raiders

Parim laulja: Rasmus Simon Rändvee (Facelift Deer)

Parim kitarrist: Romet Osipov (Minu Akvaarium)

Parim bassist: Siim Rohtväli (Voice of Voices)

Parim trummar: Jürgen Ild (Voice of Voices)

Andmed: Pärnu kontserdibüroo

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles