Omavalitsuste töö muutmise teel astuti järgmine samm

Copy
Jaak Aab
Jaak Aab Foto: Elmo Riig

Valitsus kiitis täna heaks kaua ette valmistatud muudatused kohaliku omavalitsuse korralduse seaduses.

Nüüd parlamendile arutada saadetud eelnõu üks suuremaid eesmärke on muuta paindlikumaks inimeste osalusvõimalus ja kaasamine. “Muudatuste kohaselt ei peaks kohalike elanike algatus enam olema esitatud õigusakti eelnõu, vaid põhjendatud kirjaliku pöördumisena, ning algatada saaks ka rahvaküsitlust,” selgitas riigihalduse minister Jaak Aab.

Seni oli õigus rahvaküsitluse korraldamise üle otsustada vaid volikogudel.

“Kindlasti leidub küllaga olulisi kohaliku elu küsimusi, mille kohta inimesed sooviksid omal algatusel arvamust avaldada,” märkis minister.

Kohaliku omavalitsuse korralduse seadus võeti vastu üle 25 aasta tagasi ja seda on seni eri põhjustel 99 korda muudetud. Seekordsed muudatused peaksid jõustuma 1. juunil 2023. aastal.

Peamised muudatused

  • Valla- ja linnaelanikud saavad esitada rahvaalgatusi (vähemalt üks protsent elanikest) ka vabas vormis kirjalikult ja põhjendatuna, mitte vaid eelnõuna.
  • On võimalus algatada kohalik rahvaküsitlus, kui see on vähemalt kümnendiku vastava omavalitsuse elanike soov.
  • Siseauditeerimine omavalitsuses ei ole enam võimalus, vaid kohustus. Vähemalt kord nelja aasta jooksul tuleb teha siseaudit.
  • Volikogu liikme volitused peatatakse samamoodi omavalitsuse ametiasutuses töötamisega ka omavalitsuse ametnikuna töötamise ajaks.
  • Vähendatud on omavalitsuse sisemise töökorralduse reegleid: vähem õigusakte, mida saab anda vaid volikogu, ja teemasid, mida seni pidi reguleerima vaid valla või linna põhimäärus. 
  • Seaduseelnõusse lisati, et volikogu ja valitsuse istungite korraldamiseks võib kasutada elektroonseid vahendeid.
  • Tõstmaks volikogu ja valitsuse määruste juriidilist kvaliteeti, peab kõigi volikogu ja valitsuse määruste juures edaspidi olema hea õigusloome ja normitehnika eeskirja nõuetele vastav seletuskiri. 
  • Valla- ja linnasekretärid vabanevad kohustusest juhtida kantseleid, et nad saaksid eelkõige keskenduda juriidiliste ülesannete täitmisele.
  • Täpsustatakse omavalitsuste enesekorraldusõiguse ulatust: omavalitsuslike ülesannete täitmisel saab omavalitsus üldjuhul ise määrata ülesannete täitmise täpsema sisu ja korra, samuti lisatakse omavalitsuslike ja riiklike ülesannete tuvastamise reeglid. 
  • Omavalitsusel on nüüd võimalus anda talle seadusega pandud kohaliku ülesande täitmine halduslepinguga üle teisele omavalitsusele. 
Andmed: rahandusministeerium
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles