Eesti lipu sünnipäeva tähistatakse suurejooneliselt Sindis ja Pärnus

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Eesti lipu sünnipäeva pidulik tähistamine on Sindis saanud traditsiooniks.
Eesti lipu sünnipäeva pidulik tähistamine on Sindis saanud traditsiooniks. Foto: Urmas Luik

Homme möödub 138. aastat esimese sinimustvalge pühitsemisest ja õnnistamisest. Sel puhul heiskavad Eesti lipu kõik riigi- ja kohaliku omavalitsuse asutused. Lipud heisatakse päikesetõusul või hiljemalt kell kaheksa hommikul ja langetatakse kell 22.

Eesti lipu sünnipäeva puhul toimub suurejoonelisi ettevõtmisi kogu riigis, mõistagi Pärnumaalgi.

Sindis kogunetakse keskpäeval linna raekoja ees, kus Pärnu noorte puhkpilliorkester mängib Rein Vendla juhatusel  tseremoonia hakatuseks Eesti hümni. Raekoja rõdul tervitavad Eesti lipu päeva puhul Tori vallavanem Lauri Luur ja ühiskonnategelane Trivimi Velliste.

Orkestrihelide saatel liigutakse ühises rongkäikus Julius Friedrich Seljamaa monumendi juurde, kus toimub päeva väärtustav kontsert. Üles astuvad nii Sindi lasteaia, kohaliku gümnaasiumi kui muusikakooli lapsed ja noored.

Eesti Vabariigi sünnilinnas Pärnus tähistatakse tänavu lipupäeva laulurahva osavõtul kell 17 Iseseisvuse väljakul, kust rongkäigus kulgetakse Vallikääru. Nimelt toimub selles tuntud vabaõhukontsrerdipaigas Eesti segakooride laualupäev “Laulu tuules”, kus üles astub üle 1000 esineja.

4. juunil 1884 pühitsesid eesti soost tudengid Otepääl esimese sinimustvalge. See oli esmajoones tudengite tunnuslipp, kuid peagi kasvas rahvus- ja siis juba riigilipuks.

„Igaüks, nii laps, vanem, selts kui ettevõte, on oodatud ühtsustunde väljendamiseks heiskama meie sinimustvalge,” ütles riigisekretär Taimar Peterkop. „Lipu sünnipäeval kutsun kõiki tähistama Eesti pidupäeva ja avaldama moraalset toetust ukrainlastele. Rahvussümbolid on võimsad ühendajad ja sisemise jõu andjad. Kahjuks teame veel oma lähiminevikust, kuidas need värvid aitasid võõrvõimule vastu seista ja jätkata võitlust vaba Eesti eest.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles