Pärnumaa talud riisusid konkursil koorekihi

Kati Saagim
, vastutav veebilehe toimetaja
Copy
Parim noortalunik Keili Kitsing kasvas põllu- ja laudatöödega üles, nõnda on ka tema pojaga.
Parim noortalunik Keili Kitsing kasvas põllu- ja laudatöödega üles, nõnda on ka tema pojaga. Foto: Eestimaa talupidajate keskliit

Eestimaa talupidajate keskliit (ETKL) tunnustab igal aastal parimaid talusid. Pärnumaalt osales võistlustules kolm majapidamist, kõik neist pälvisid ka auhinna.

Parimate väljaselgitamiseks käis kaheksaliikmeline hindamiskomisjon augusti alguses vaatamas kümmet talu seitsmes  maakonnas. Valik tehti kolmes kategoorias: parim alternatiivtalu, noortalunik ja tootmistalu. Peale selle kuulutati välja üldvõitja.

Parima noortaluniku tiitli pälvis Põhja-Pärnumaal Rätsepa talus toimetav Keili Kitsing, kes ühes isaga kasvatab 40pealist lüpsilehmakarja. Keili isa Ants Kitsing alustas talupidamisega juba 1990. aastate alguses ning Keili ja tema õed on väiksest saadik talus abiks olnud. Põllumaad on perel 125 hektari jagu, millel kasvatatakse ise nii sööta kui vilja. Loomad saavad suurema osa aastast veeta karjamaal.

Parima alternatiivtalu tiitel rändas samuti kodumaakonda, Kõnnu külla Mahlametsa OÜ tootmiskompleksi, mis ehitati paar aastat tagasi. Seal toodetakse mitmesuguseid mahlu ja Rosenberry käsitööjäätist. Ettevõtte omanik Terje Mitev on pärit sealtsamast lähedalt Kaismalt ja jõudis pärast maailmas rändamist tagasi kodukanti. Ettevõtte hooned on rajatud Mitevi praeguseks 95aastase ja tema tegemistele väga kaasa elava vanaonu Endli talupaika. Mitev on mahlategu juba lapsest saadik armastanud. Nüüd ongi jõutud suure mahlatootmiseni ja tänaseks on mahlade kõrval valikus ka üle 20 jäätisesordi.

Parima alternatiivtalu tiitel rändas Pärnumaale Kõnnu külla Mahlametsa OÜ tootmiskompleksi, mida juhib Terje Mitev.
Parima alternatiivtalu tiitel rändas Pärnumaale Kõnnu külla Mahlametsa OÜ tootmiskompleksi, mida juhib Terje Mitev. Foto: Elin Hein

Kodumaakonnas Pärivere külas asuva Arude talu valis hindamiskomisjon parimaks tootmistaluks. Talus toimetavad Tõnu ja Taivi Luur ning nende tütar Laura. Arude talus on 108 lüpsilehma ning lisaks noorloomad. Pererahvas kasvatab oma loomadele ligikaudu 400 hektaril sööta. Noorem tütar Laura on õppinud Olustveres põllumajandust ja ilmselt võtab ka kunagi vanematelt talupidamise üle. Praegu toimetab ta oma ettevõttega, mis kasvatab 70 hektaril mahevilja. Talus valmis 2008. aastal uus lüpsilaut ja 2012. aastal lisandus betoonpõrandaga söödahoidla.

Parim talu on Lepiku talu Raplamaal. Rahva lemmiku tiitli pälvis Varisoo OÜ Lääne-Virumaalt.

Konkursi eestvedaja, ETKLi tegevjuht ja hindamiskomisjoni esimees Kerli Ats ütles, et parima talu valimise konkurss on tähtis, sest aitab tähelepanu keskmesse tuua talutootmise ja peretalud. “Meie põllumajandusmaastik on väga mitmekesine ja Eestimaa talupidajate keskliit soovib parimate talude valimisega näidata just meie põllumajandustootmise eripärasid, mis rikastavad maaelu,” ütles Ats.

Parimat talu valiti tänavu 29. korda.

Hindamiskomisjoni kuulusid Kerli Ats ja Gelis Pihelgas ETKList, Meelis Annus Maaelu Edendamise SAst, Karolin Lillemäe ja Alex-Sander Puhm maaeluministeeriumist, Teele Üprus ajalehest Maa Elu ja maaeluminister Urmas Kruuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles