Kohus ei pea turbakaevandust tuntavalt häirivaks (2)

Sirle Matt
, reporter
Copy
Niidurüdi paare pesitseb Eestis paarisaja ümber. Elbu raba kuulub selle liigi viie parema elupaiga hulka.
Niidurüdi paare pesitseb Eestis paarisaja ümber. Elbu raba kuulub selle liigi viie parema elupaiga hulka. Foto: Wikipedia

Nii Tori kui Põhja-Pärnumaa valda jääv Elbu raba kuulub Eesti kõige linnurikkamate soode hulka. Läinud aastal koostatud keskkonnagentuuri seirearuanne nendib, et see tuleks nimetada rahvusvahelise tähtsusega linnualaks. Ometi leidis teise astme kohus, et järjekordsel kaevandusel ei ole kaitsealustele liikidele sedavõrd olulist mõju, et seal turvast freesida ei tohiks.

Eesti ornitoloogiaühingu linnukaitsekomisjoni liikme Indrek Tammekännu väitel on Elbu niivõrd tähtis ala, et polnud võimalik jätta turbakaevanduse vastu vaidlemata.

Nii suuri lagerabasid nagu Elbu on Tammekännu kinnitusel kogu Euroopas säilinud peale Venemaale vaat et üksnes Eestis. Elbu raba ulatub Pärnu-Jaagupi külje alt Nurme külani ja moodustab osa Lavassaare soostikust. Seal elavad just ulatuslikku märga lagesood vajavad linnuliigid nagu rüüt, niidurüdi, väikekoovitaja, suurkoovitaja, mudatilder, mustsaba-vigle, teder. Kõik nad on kaitsealused ja osa ka ohustatud liigid.

Kõnealuses rabas mitme koha peal juba kaevandatakse. Praegune vaidlus puudutab keskosa, mis seni oli tootmistegevusest puutumata. Kavandatav kaevandus, mille keskkonnaloa ornitoloogiaühing vaidlustas, kannab ametlikku nime Elbu V turbatootmisala. Kaevandama tahab seal asuda osaühing Hiiu Turvas. Kõnealune ala tuleks ornitoloogiaühingu hinnangul hoopis kaitse alla võtta.

Osa Elbu raba keskosast võeti 2016. aastal kaitse alla ohustatud liigi niidurüdi kaitseks. Arusaamatul põhjusel langetati Tammekännu ütlust mööda otsus jätta üks jupp väärtuslikust alast kaitse alt välja, kuigi eksperdihinnangud soovitasid risti vastupidist.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles