Euroopa inimõiguste kohus leidis Lease protsessis rikkumisi

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Johannes Leas.
Johannes Leas. Foto: Ants Liigus / Pänu Postimees.

Euroopa inimõiguste kohus (EIK) leidis, et Pärnu maakohtus ja Tallinna ringkonnakohtus pistisevõtmises süüdi tunnistatud Kihnu endise vallavanema Johannes Leasi õigusi rikuti menetluse käigus.

Euroopa inimõiguste kohus teatas 6. märtsil, et Johannes Leas ei saanud oma kriminaalasjas juurdepääsu jälitustoimikus olevatele tõenditele ja tema kaitse õiguste tasakaal ei olnud tagatud ka muude meetmetega, kirjutas Maaleht.

"Kaebaja sai tutvuda vaid nende valikuliste jälitustegevuse materjalidega, mille esitas kohtule prokuratuur," tõdeb kohus oma otsuses.

Seega ei olnud Euroopa inimõiguste kohtu arvates jälitustegevusega saadud tõendite salastamise/avalikustamise otsustamise protseduur vastavuses võrdse kohtumenetluse põhimõttega ega taganud menetlusosalistele võrdseid võimalusi.

Euroopa inimõiguste kohus mõistis Leasele moraalse kahju eest välja 5200 eurot, kohtukulude hüvitamiseks aga 3000 eurot.

Pärnu maakohus mõistis Leasi süüdi 30. novembril 2007 ning karistas teda kahe ja poole aasta pikkuse vangistusega. Lisakaristusena keelati Leasel kolme aasta jooksul töötada avalikus teenistuses.

Protsessi võtmeisikuks oli Pärnumaa ettevõtja Taivo Luik, kes väidetavalt andis 7. juunil ja 5. juulil 2005 Kihnu toonasele vallavanemale Johannes Leasele korduvalt pistist. Luik oli samal ajal kohtu all 17 miljoni krooni suuruse käibemaksupettusega.

Pärnu maakohtu kohtunik Teet Olvik mõistis Kihnu endise vallavanema pistisevõtmises süüdi. Otsusega nõustusid 19. märtsil 2008 Tallinna ringkonnakohtu kohtunikud Julia Katškovskaja, Malle Preimer ja Ivi Kesküla.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles