Piltuudis Sisejulgeolekumajas sai paika viimane detail (1)

Pärnu Postimees
Copy
Valmis Pärnu siseturvalisuse ühishoone kunstikonkursi võidutöö “Kibuvits”.
Valmis Pärnu siseturvalisuse ühishoone kunstikonkursi võidutöö “Kibuvits”. Foto: Mailiis Ollino

Ehkki Pärnu 2021. aasta teoks valitud sisejulgeolekuhoone valmis tunamullu suvel, pani ehitusele punkti eelmisel kuul viimase lihvi saanud, maja fassaadi kaunistav Urmas Viigi installatsioon “Kibuvits”.

Riigi Kinnisvara AS koostöös siseministeeriumiga kuulutas välja kunstikonkursi, et leida parim kunstiteos Pärnu sisejulgeolekumaja sissepääsu kaunistamiseks. Skulptuurivõistluse võitjaks tunnistati Jass Kaselaane ja Edith Karlsoni teos “Punase kuke portree”, mis aga politsei- ja piirivalveametile ei sobinud, kuna kuritegelike subkultuuride slängis tähendab “kukk” politseinikku.

Luhtunud kunstikonkursile järgnes jätkukonkurss. Uue võidutöö lähtekujund on talvine kibuvitsapõõsas, mille õitseaeg on möödas, lehed langenud ja oksi ehivad punakad viljad ja okkad. Urmas Viigi sõnutsi ravib kibuvits abivajajat ja torkab rahurikkujat.

Valmis Pärnu siseturvalisuse ühishoone kunstikonkursi võidutöö “Kibuvits”.
Valmis Pärnu siseturvalisuse ühishoone kunstikonkursi võidutöö “Kibuvits”. Foto: Mailiis Ollino

Pea kolme meetri kõrguse ja kogu betoonvarikatust katva installatsiooni sõrestikus on kasutatud roostevabast terasest torusid ja punasest klaasist puhutud kupleid. Pimedal ajal käivitub valgusprogramm, mis avab taiese uue külje: öös kumavate ja õhus hõõguvate punakate marjade lummava rea. 

Võidutöö autor on põneva ja isikupärase käekirjaga rahvusvaheliselt hinnatud graafik, illustraator ja installatsioonikunstnik, kelle tööd asuvad muu hulgas Eesti kunstimuuseumi, Portlandi ja Rauma Kunstimuuseumi kogus.

Kunstikonkursi võidutöö maksis 65 000 eurot.

Kunstikonkursi lõplik võidutöö selgus teisel katsel.
Kunstikonkursi lõplik võidutöö selgus teisel katsel. Foto: Riigi Kinnisvara AS

Pärnu sisejulgeolekuhoones asuvad politsei- ja piirivalveameti, päästeameti, kaitsepolitseiameti, häirekeskuse, siseministeeriumi infotehnoloogia- ja arenduskeskuse (SMIT) ja sotsiaalkindlustusameti ohvriabi töö-, puhke- ja teenistusruumid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles