Kevad toob endaga kaasa iga-aastase murekoha

Copy
Ka õhus lendlev liiv mõjutab õhukvaliteeti.
Ka õhus lendlev liiv mõjutab õhukvaliteeti. Foto: Urmas Luik

Õhus on tunda kevadet: päevad on valgemad, kõrvu paitab linnulaul, temperatuurinäidud püsivad päeval plusspoolel ja veel mõnd aega tagasi lõputuna näivad lumevallid on kadunud. Paraku on kevadelgi oma varjukülg.

Keskkonnauuringute keskuse ja Tartu ülikooli ühisest uuringust selgus, et ehkki õhukvaliteet muutub Eestis üha paremaks, sureb igal aastal õhusaaste tõttu enneaegu üle 1000 inimese. Suurim oli oodatava eluea langus suuremates linnades, nagu Tallinn, Tartu, Narva, Pärnu, Viljandi ja Kohtla-Järve.

Kõige rohkem on õhk saastatud just kevadel. “Väga palju saastet tekib talvel, mil lumi on maas: naastrehvid kulutavad teekatet, asfalt kulub ja tekib imepeenikene tolm, mis langeb lumele,” selgitas Tartu ülikooli keskkonnatervishoiu professor Hans Orru. “Kevadel sulab lumi ära ning saaste paiskub kuiva ja tuulise ilmaga õhku tagasi.”

Kevadine tänavatolm, mis meid igal aastal enamasti märtsi lõpus kuivade ilmade saabumisel tabab, sisaldab näiteks asfaldi-, tahma-, rehvi- ja liivaosakesi, mis enne linnatänavate koristamist võivad põhjustada peenosakeste sisalduse suurenemist õhus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles