Pärnu linnapea saatis riigikokku mureliku kirja (2)

PP
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks

Pärnu linnapea Romek Kosenkranius saatis riigikokku mureliku kirja seoses valitsuse plaaniga tõsta ülejärgmisest aastast majutusasutuste käibemaksu seniselt üheksalt protsendilt 22 protsendile.

“Pärnu majutus- ja turismisektorit vedavad ettevõtjad on väljendanud tõsist muret majutusasutuste käibemaksumäära muudatuse pärast, sest sellega kaasuv paratamatu hinnatõus vähendab Eesti majutusettevõtete konkurentsivõimet Läänemere piirkonnas ning toob kaasa sektori kahanemise ja Pärnumaa maksulaekumise vähenemise ning varimajanduse negatiivsed mõjud majutussektoris,” seisab kirjas.

Pärnu linna ettevõtjad ja nende ühendus MTÜ Destination Pärnu tõid kirjas välja mitu argumenti, millised soovimatud tagajärjed majutusettevõtete käibemaksu erisuse kaotamine võib tuua.

Näiteks usuvad ettevõtjad, et suurema käibemaksuga kaasnev hinnatõus nõrgestab peale majutus- ja turismisektori tasuvuse maapiirkondade ja väiksemate keskuste ettevõtluskeskkonna elujõulisustki ning Eesti rahvusvahelist konkurentsivõimet turismisihtkohana.

Veel võib see viia Eesti turismimajanduses nõudluse vähenemiseni, seda eriti suurema hinnatundlikkusega klientide seas. Ettevõtjate hinnangul kasvaks ka turismisektori varimajandus, kus lühiajaliste rendipindade üürijad, toitlustusettevõtted ja teised teenuseosutajad on käibemaksutõusu mõjul altimad vältima riiklike maksude tasumist.

Linnapea palub oma kirjas valitsusele veel kord kaaluda majutusteenuste käibemaksu määra säilitamist erisusena, isegi juhul kui praegune määr peaks muutuma, ja selle muutmisse kaasata Pärnumaa turismiettevõtted MTÜ Destination Pärnu kaudu.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles