Mehis Mets: Johannes Leas on jätkuvalt süüdi mõistetud

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehis Mets.
Mehis Mets. Foto: PP

Euroopa inimõiguste kohtu (EIK) otsus, et menetluse käigus rikuti Pärnu maakohtus ja Tallinna ringkonnakohtus pistisevõtmises süüdi tunnistatud Kihnu endise vallavanema Johannes Lease õigusi, heidab menetlust korraldanud ametkondadele tahes-tahtmata varju.

Võib-olla ehk kõige enam Pärnu politseijaoskonna juht, politseimajor Mehis Metsale, kes juhtis läinud kümnendi keskel Lääne politseiprefektuuri kriminaalosakonna majanduskuritegude talituse juhina ka Lease kriminaalasja uurimist.

Härra Mets, on teil tunne, et EIK on oma otsusega teid solvanud?

Euroopa inimõiguste kohus on oma otsuse teinud ja see ei kuulu kuidagi kommenteerimisele.

Rikkumist tuvastava otsuse peamine põhjendus on, et kuigi maakohus oli algul andnud kaebajale ja tema kaitsjale loa jälitustoimikuga tutvuda, ei suutnud kohus tagada oma määruse täitmist uurimisasutustes.

Kas uurimisasutused tõepoolest eirasid kohtu määrust näidata Leasele ja tema kaitsjale jälitustoimikut?

Ei eiranud, tegutsesime, tuginedes seadusele. Kohtu määrust täideti kriminaalmenetluse seadustiku, jälitustegevuse seaduse, siseministri jälitustoiminguga kogutud andmete tutvustamise korra ja riigisaladuse seadusega lubatud ulatuses.

Milliste materjalide näitamisest uurimisasutused keeldusid?

Johannes Leasele ja tema kaitsjale on tutvustatud rohkem kui ühel korral jälitustoimiku materjale, mille alusel isikule süüdistus esitati. Kohus ja prokuratuur on tutvunud toimikuga kogu mahus.

Me näitasime Johannes Leasele ja tema kaitsjale kõiki materjale, millele tuginedes on isikule esitatud süüdistus.

Need materjalid, mida ei näidatud, on kaitstud riigisaladuse seadusega.

Riigisaladus või mitte, Lease tõlgendus on selline: Euroopa inimõiguste kohus leidis, et minu õigusi on rikutud, järelikult on kogu protsess õigustühine, järelikult ei ole ma süüdi.

Kas saate Leasega siinkohal nõustuda?

Johannes Lease selline kohtuotsuse tõlgendus on ilmselgelt väär.

Euroopa inimõiguste kohus ei võtnud otsuse tegemisel seisukohta sisulises küsimuses ehk süüasja menetluses ebakorrektsust ei tuvastatud.

Meil on jätkuvalt olemas Lease suhtes jõustunud Eesti Vabariigi kohtuotsus, mille alusel on ta süüdi mõistetud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles