Hoiatus Inimestele tehakse politsei nimelt petukõnesid

PP
Copy
Kahtlane kõne tuleb kohe lõpetada.
Kahtlane kõne tuleb kohe lõpetada. Foto: Elmo Riig

Sagenenud on teated, et kelmid püüavad politsei nimelt andmeid või raha välja petta. Politsei neid kõnesid ei tee ja need tuleb otsekohe lõpetada.

Alates möödunud nädala reedest on sagenenud teated, et inimestele tehakse ingliskeelseid automaatkõnesid, milles öeldakse, et ID-kaardi või eri andmetega on tekkinud probleeme ning nende lahendamiseks ja politseinikuga suhtlemiseks peab valima klaviatuuril numbri “1”.

Põhja prefektuuri raskete kuritegude talituse juht Vjatšeslav Milenin kinnitab, et politsei neid kõnesid ei tee. “Viimastel päevadel on inimesed massiliselt selliseid petukõnesid saanud. Tuletan meelde, et säärased kõned, kus väidetakse, et teie andmete või pangakontoga on tekkinud probleem, tuleb kohe kinni vajutada,” ütles politseinik.

Tegemist ei ole uue skeemiga ja kelmid on varemgi inimestele taoliselt lähenenud. “Pärast numbri “1” vajutamist kõne katkeb ning peagi helistab tagasi kelm, kes väidab, et on politseinik. Kõne ajal püütakse inimestelt kätte saada isiklikke andmeid, PIN-koode või palutakse kinnitada tehingud PIN-koodidega,” kirjeldas Milenin.

Kui saate kahtlase kõne, lõpetage see kohe ära:

Ärge hakake põhjendama, miks kõne lõpetate, lihtsalt lõpetage kõne.

Kui kahtlaselt numbrilt uuesti helistatakse, ärge võtke kõnet vastu ja blokeerige number.

Rääkige võõrkeelsele kõnele vastu vaid eesti keeles.

Ärge kunagi jagage kellelegi oma PIN1- ja PIN2-koode:

Neid koode ei tohi mitte kellegagi jagada, isegi panga ega politseiga.

Kui aga seda juba tegite, blokeerige need kiiresti.

Helistage kiirelt panka ja laske kõik ülekanded blokeerida, sest keegi teine teab teie PIN-koode ja võib hakata teie kontolt raha varastama.

Allikas: politsei- ja piirivalveamet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles