Tori ja Põhja-Pärnumaa tuulepargi eskiis jõuab väljapanekule

Pärnu Postimees
Copy
Tori ja Põhja-Pärnumaa valla piirile jäävatesesse Tohera, Aesoo, 

Rahnoja ja Vihtra külla võib kerkida ligemale 550 hektari suurune tuulepark.
Tori ja Põhja-Pärnumaa valla piirile jäävatesesse Tohera, Aesoo,  Rahnoja ja Vihtra külla võib kerkida ligemale 550 hektari suurune tuulepark. Foto: Kristo Niglas

Tori ja Põhja-Pärnumaa vallavalitsus korraldavad 6. septembrist 5. oktoobrini kahel Pärnu maakonna planeeringuga määratud tuuleenergeetika ligemale 550 hektari suuruse arendusala tuulepargi detailplaneeringute eskiisi avaliku väljapaneku.

Detailplaneeringu koostamine ja selle keskkonnamõju strateegiline hindamine algatati Tori vallavolikogu otsusega 2021. aasta veebruaris. Samadel aladel algatas 2020. aasta lõpus detailplaneeringu koostamise ja keskkonnamõju strateegilise hindamise ka Põhja-Pärnumaa vallavolikogu, teatas Tori vald.

Kõnealused elektrituulikute kaks arendusala ning kavandatav tuulepark või -pargid asuvad osaliselt Tori ja osaliselt Põhja-Pärnumaa vallas. Üks arendusala paikneb Põhja-Pärnumaa vallas Rahnoja külas ning Tori vallas valdavalt Tohera külas. Ala kogupindala on 291,2 hektarit. Teine arendusala asub Põhja-Pärnumaa vallas Vihtra külas ning Tori vallas Aesoo külas ning selle kogupindala on 269,4 hektarit.

Tuulepargi detailplaneering koostatakse kogu arendusalasid hõlmava tuulepargi või -parkide suhtes Põhja-Pärnumaa vallavalitsuse ja Tori vallavalitsuse koostöös – ühine detailplaneering võimaldab elektrituulikuid ja teenindavat taristut planeerida kõige paremini, leiavad omavalitsused.

Detailplaneeringu koostamise eesmärk on kavandada tuulepark ja toimimiseks vajalikud tehnovõrgud, määrata elektrituulikute ning vajadusel muude taastuvenergia tootmise rajatiste tehnilised parameetrid, asukoht ja liitumine elektri põhivõrguga, määrata kruntide piirid koos hoonestusala ja ehitusõigusega ning vajadusel ehituslike tingimustega, määrata elektrituulikuid teenindava taristu vajadus ja asukoht, servituutide seadmise ja teede avalikuks kasutamiseks määramise vajadus, haljastuse ja heakorrastuse põhimõtted, keskkonnatingimusi tagavad nõuded ja planeeringu elluviimise võimalused.

Eskiislahendus on planeeringulahenduse esmane versioon, mis esitatakse protsessi kaasatud isikutele, et nad arvamust avaldaksid. Arvamused analüüsitakse ja nende alusel tehakse planeeringusse vajalikud muudatused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles