Haridusasutused said kahtlase venekeelse kirja, kus ähvardati plahvatusega

Kristo Niglas
, Reporter
Copy
Sindi gümnaasium saatis lapsed igaks juhuks täna koju.
Sindi gümnaasium saatis lapsed igaks juhuks täna koju. Foto: Arvo Meeks

Täna öösel saadeti suurele hulgale Eesti asutustele, sealhulgas koolidele ja lasteaedadele, venekeelne pommiähvardusega rämpsmeil.

“Samasugune pommiähvarduste laine oli paar päeva tagasi Lätis. Politsei praeguse hinnangu kohaselt on tegemist laiaulatusliku spämmilainega, mille eesmärk on häirida asutuste tööd. Politsei suhtleb nende asutustega, mis on selle kirja saanud, ja tegeleb ähvarduse tegija väljaselgitamisega,” ütles politsei- ja piirivalveameti operatiivjuht Heigo Reinek.

Tori valla koolides saadeti lapsed koju või viibiti ähvarduses toodud kellaajal õues, samuti olid sel ajal õues lasteaialapsed ja töötajad.

Sindi gümnaasiumi direktor Katrin Kohjus luges kirja pärast esimest tundi. Seejärel konsulteeris ta kooli majandusjuhatajaga, kes ühtlasi on riigikaitseõpetaja, koos otsustati koolipere tänaseks koju saata. “Iga sellist ähvardust peab võtma tõsiselt,” lausus koolijuht.

Kaugemalt bussidega saabunud õpilastega läksid pedagoogid majast eemale. Direktor pani kooliukse enda järel lukku. Tagasi minnakse pärast seda, kui päästjad on maja üle kontrollinud.

Pärnu linnavalitsuse haridusosakonna juhataja Jana Ruubeli sõnutsi jõudis info nendeni juba hommikul vara. Ta saatis haridusasutustele laiali kirjad, kus jagas käitumisjuhiseid. Pärnu linnas ükski asutus lapsi koju ei saatnud, paanikat tema väitel ei tekkinud. Lätis toimunu hoiatas, et meilgi võib midagi sellist tulla.

Näiteks oli Pöialpoisi lasteaed haridusosakonna juhatajale kirjutanud, et nemad võtsid seda kui õppust. “Mul on tohutult hea meel, et nad kiirelt reageerisid, tegid õppuse läbi ja kaardistasid oma kitsaskohad,” lausus Ruubel.

Haridusministeeriumi asekantsler Henry Kattago selgitas, et ministeerium ei anna sellises olukorras koolidele käitumisjuhiseid, kuna seda teeb politsei- ja piirvalveamet, sest nemad hindavad riske. "Praeguseks on nad seda teinud ja informeerinud avalikkust," rääkis ta.

Kattago lisas, et koolidirektorid on kohustatud tegutsema nii, nagu hädaolukorra plaanid ja juhendid ette näevad. Ta täpsustas, et nõu tuleks küsida politseilt, kuna pommiähvardus on siiski kuritegu ja seda menetleb politsei- ja piirivalveamet.

"See, et täna mõned direktorid õpilased koju saatsid, on selles olukorras okei, parem karta kui kahetseda," lausus Kattago.

Asekantsler rääkis, et kõigil koolidel peaksid olema evakuatsiooniplaanid ja kui direktor ei ole oma kooli evakuatsiooniplaaniga kursis, on see kahetsusväärne. Ta lisas, et pommiähvardus peaks evakuatsiooni käivitama ja kui direktor saab sellise meili, ei peaks kool tunde edasi pidama. Sellisest olukorrast tuleks Kattago ütlust mööda kohe teavitada politseid ja reageerida vastavalt evakuatsiooniplaanile ning politsei nõuannetele.

Paljude asutuste postkasti jõudnud ähvardus muutmata kujul

Tere, minu nimi on Andrei Gluboloslavsky, olen PYS sektsiooni liige ja kaasautor TEPPOPOCHICAL GPYPPOVEVASKY Baltic Vilagram

: @Prbfront

Tahan teatada, et olen olnud koos oma ustava Modzhaxyediga 3 päeva teie 3 päeva jooksul YSTPOYTV-s.

Eesti - Algselt Venemaa territooriumil

Ma ei dikteeri tingimusi, sest te ei hooli neist!

Vaadake lihtsalt palju verd ja hunnikut surnud laste laipu.

Ma tapan kõik teie hoones!

Detonatsioon kell 10:40

Aeg on möödas

Mäng on alanud!

Allikas: Tartu Forseliuse kool

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles