Politsei hoiatab Kelmid teevad massiliselt robotkõnesid

Pärnu Postimees
Copy
Foto: Pärnu Postimees

Politsei on saanud massiliselt teateid, et Eesti elanikele tehakse ingliskeelseid robotkõnesid.

Kelmide skeem sarnaneb varasemate petukõnedega, kus kelmid teesklevad politseid. Praegu levivates ingliskeelsetes robotkõnedes väidetakse vastuvõtjale, et tema ID-kaardi andmed on varastatud ja inimene on rahvusvaheliselt kuulutatud tagaotsitavaks. Kõne ajal palutakse valida telefoni klaviatuurilt number üks, et rääkida edasi väidetava politseinikuga.

Põhja prefektuuri kriminaalbüroo raskete kuritegude talituse juht Vjatšeslav Milenin kinnitas, et Eesti politsei neid kõnesid ei tee. „Kelmid on muutunud väga aktiivseks, täna (teisipäev 21.11, toim) on neid robotkõnesid saanud üle 100 Eesti inimese,” märkis ta. “Kelmide eesmärk on kätte saada inimeste raha või andmeid. Kui teile helistatakse võõralt numbrilt ja väidetakse, et teie andmed on varastatud, katkestage see kõne kohe,” lisas Milenin. Ta tänas kõiki inimesi, kes tundsid petukõne ära ja andsid sellest politseile teada.

Eilse seisuga politsei andmetel kannatanuid ei ole. „Tuletame meelde, et mitte kellelegi ei tohi jagada enda Smart-ID, ID-kaardi või mobiil-ID PIN1- ega PIN2-koodi ega teiste inimeste palvel neid kuhugi sisestada,” rõhutas politseinik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles