Alates homsest võib siseveekogude jääle minna, kui jää on piisavalt paks

Sirle Matt
, reporter
Copy
Kalamehed Pärnu jõel. Pilt on illustreeriv.
Kalamehed Pärnu jõel. Pilt on illustreeriv. Foto: Urmas Luik

Kuna külm ilm on jääkatte paljudel siseveekogudel piisavalt paksusuks kasvatanud, on homsest lubatud minna nendele siseveekogudele, kus jääkaane paksus on vähemalt kümme sentimeetrit.

Kümnest sentimeetrist õhem jää pole päästeameti teatel piisavalt tugev ega pruugi inimest kanda.

Päästeamet mõõdab igapäevaselt populaarsemate siseveekogude jää paksust ja see kantakse jääkardile. Jääkaart ongi loodud selleks, et inimestel oleks võimalik saada mugavalt infot jääolude kohta Eesti siseveekogudel.

Kaardil kuvatakse siseveekogu tähistav täpp rohelisena, kui jää on paksem kui kümme sentimeetrit ja punasena, kui jääle minek on keelatud. Pärnumaal on neid punkte, kus jää paksust mõõdetakse, poolesaja ümber. Näiteks Pärnus jõel Pärnus Suure-Jõe tänava kandis oli eile hommikuse seisuga jää paksus kaheksa sentimeetrit. Kui ka homme on mõõtmistulemus sama, ei tohiks jääle minna vaatamata piirangu leevenemisele.

Päästeamet rõhutab, et tegemist on informatiivse kaardiga. Iga inimene vastutab oma turvalise käitumise eest ise. Jääle minnes peavad kaasas olema ohutusvahendid ka siis, kui jääkiht on piisav, sest ühe veekogu piires võivad olud tugevalt varieeruda. Mida kiirevoolulisem veekogu, seda ebaühtlasem on jää.

Jääkaart on leitav päästeameti veeohutuse portaalist veeohutus.ee.

Tänase seisuga on päästeameti jääkaardil kõik täpid veel punased. Ka nendes kohtades, kus jää paksus ületab piirmäära, sest jääle mineku keeld leeveneb alles homsest.
Tänase seisuga on päästeameti jääkaardil kõik täpid veel punased. Ka nendes kohtades, kus jää paksus ületab piirmäära, sest jääle mineku keeld leeveneb alles homsest. Foto: Veeohutus.ee/talv
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles