Pärnumaalt riigikokku valitud Enn Eesmaa jätkab parteituna

Lauri Habakuk
, tegevtoimetaja
Copy
Enn Eesmaa avaldas täna pressikonverentsil, et ta lahkub Keskerakonnast ega ühine ühegi parteiga.
Enn Eesmaa avaldas täna pressikonverentsil, et ta lahkub Keskerakonnast ega ühine ühegi parteiga. Foto: Konstantin Sednev

Täna lahkusid Keskerakonnast riigikogu liikmed Tanel Kiik, Jaak Aab, Ester Karuse, Andre Hanimägi, Kersti Sarapuu ja Enn Eesmaa. Viimasena nimetatu valisid parlamenti pärnumaalased.

Kiik, Aab, Karuse ja Hanimägi teatasid tänasel pressikonverentsil, et jätkavad sotside ridades. Eesmaa avaldas, et tema jätkab tööd riigikogus parteituna.

Kiik selgitas, et eri arutelud ja võimuvõitlus Keskerakonnas, viimasel ajal ka erakonnakaaslase Yana Toomi tegevus riigivastaste aktiviste õigusabi toetamisel, tegid selgeks, et erakonna liikmete arvamused lähevad liialt lahku. Niisiis oli tema sõnutsi kaks võimalust: kas jätkub sisevõitlus või targem annab järele.

Aab tõdes muu hulgas, et nad pole saanud küllaldaselt tuge erakonna juhtidelt ega praeguselt esimehelt Mihhail Kõlvartilt.

Eesmaa lausus, et põhjus, miks tema otsustas Keskerakonnast lahkuda, ühtib nooremate kolleegide öelduga. Küll erineb tema puhul vastus küsimusele “kuidas edasi?”. Nagu riigikogu vanim liige, 77aastane Eesmaa tänasel pressikonverentsil selgitas, on ta jõudnud arusaamisele, et tema südametunnistust ning eetilisi ja moraalseid tõekspidamisi ei kujunda lõplikult ühegi erakonna programm ega põhikiri. Seetõttu ei ühine ta ühegi parteiga.

“Jätkan tööd ja oma kohustuste täitmist riigikogu nendes komisjonides, kus ma praegu töötan, samuti Balti assamblees Eesti delegatsiooni aseesimehena ning mulle väga lähedase Eesti-Leedu parlamendirühma esimehena. Jätkan tööd üsna täpselt riigikogu liikme mandaadi kohaselt. See tähendab, et ma kujundan oma seisukohad ja vajadusel hääletan iseseisvalt ega ole mõjutatav erakondade poolt.”

Kiik vahendas, et Sarapuu, keda pressikonverentsil polnud, vähemalt esialgu ühegi erakonnaga ei ühine.

Teine Pärnumaalt riigikokku valitud keskerakondlane Andrei Korobeinik seisab vankumatult praeguse esimehe Kõlvarti selja taga. Eile, kui Kõlvart pressikonverentsil erakonnast lahkujate teemal selgitusi andis, tegi ta seda sõna otseses mõttes.

Peale Eesmaa ja Korobeiniku on Pärnumaalt riigikokku valitud Annely Akkermann ja Toomas Kivimägi Reformierakonnast, Mart Helme ja Alar Laneman Eesti Konservatiivsest Rahvaerakonnast (EKRE), Kadri Tali ja Peeter Tali Eesti 200st, Andres Metsoja Isamaast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles