Ringkonnakohus mõistis Paikre kunagised juhid osaliselt õigeks

Sirle Matt
, ajakirjanik
Copy
Paikre kunagised juhid Kristo Rossman ja Ott Sutt.
Paikre kunagised juhid Kristo Rossman ja Ott Sutt. Foto: Mailiis Ollino

Tallinna ringkonnakohus mõistis Pärnu linna prügifirma OÜ Paikre kunagised juhid Kristo Rossmani ja Ott Suti õigeks usalduse kuritarvitamise süüdistuses. Neile hüvitati osa menetluskulustki. Jõusse jäid omastamist ja dokumendi võltsimist puudutavad süüdistused.

Täiendatud 5. juulil kell 17 karistuste täpsustuse ja Ott Suti kaitsja kommentaariga.

Tallinna ringkonnakohus tühistas oma otsusega varasema Pärnu maakohtu otsuse osaliselt ja mõistis Rossmani õigeks usalduse kuritarvitamises ja Suti usalduse kuritarvitamisele kaasaaitamises. Samuti mõisteti süüdistatavad õigeks toimingupiirangu rikkumises. Seoses sellega tühistati maakohtu otsus ka konfiskeerimise asendamises ja jäeti kannatanu Paikre tsiviilhagi osaliselt läbi vaatamata.

Ringkonnakohtu hinnangul ei leidnud usalduse kuritarvitamise süüdistuse puhul kinnitust, et Paikre oleks põhjustanud suure varalise kahju. Toimingupiirangu rikkumise süüdistuse puhul asus kohus seisukohale, et süüdistatavad ei tegutsenud neid tehinguid tehes ametiisikutena.

Kriminaalasjas käis põhivaidlus selle üle, kas, millist ja kui suures ulatuses tekitati Paikrele kahju. Kohtukolleegium märkis seejuures, et kuigi kahjuks võib olla ka saamata jäänud tulu, ei saa selleks pidada kannatanu pelka lootust, et tema vara tulevikus suureneb, ega ka teoreetilist väljavaadet teenida olemasolevalt varalt teatud tehingute teel raha. Kolleegiumi väitel pole võimalik järeldada, et Rossmani ja Suti tegevuse tulemusena jäi Paikrel saamata tulu üle 40 000 euro.

Lääne ringkonnaprokuratuuri vanemprokurör Merry Tiitus sõnas, et kuigi nii maa- kui ringkonnakohus nõustusid prokuratuuriga selles, et Paikre juhttöötajad on toime pannud eri kuritegusid, tõlgendas ringkonnakohus osa kuriteoepisoodide tõendeid teisiti kui prokuratuur ja maakohus. Nii jõudis ringkonnakohus teistsuguse õigusliku hinnanguni.

Keeruliste majandus- ja korruptsioonikuritegude puhul on prokuröri teatel suhteliselt tavapärane, et eri kohtuastmed jõuavad samade tõendite põhjal eri järeldusele. Osalised tõstavad menetluse käigus esile õiguslikke küsimusi ja kohtu roll on jõuda enda hinnangul õige otsuseni.

Tiitus lubas enne põhjalikult ringkonnakohtu argumentatsiooniga tutvuda ja seejärel otsustada, kas otsus vaidlustada. Kohtuotsuse peale võib esitada kassatsiooni riigikohtule 30 päeva jooksul.

Suti kaitsja vandeadvokaat Gretta Oltjer-Timbergi sõnade kohaselt oli kõige olulisema kaaluga süüdistus toimingupiirangu rikkumises. Paikre endisele arendusjuhile Sutile ja kunagisele juhatuse liikmele Rossmanile ette heidetavad teod on tema väitel seejuures karistatavad ainult sellisel juhul, kui nad loetakse ametiisikuteks, tavaisikule on samad teod täiesti lubatud.

Nagu kaitsja tähelepanu juhtis, ei ole teise astme kohtu hinnangul võimalik järeldada, et Suti tegevuse tulemusena jäi Paikrel tulu saamata. Kaitsja võttis kokku, et Sutt ei sõlminud Paikrele majanduslikult kahjulikke tehinguid ega rikkunud korruptsioonivastase seaduse mõttes toimingupiirangut. Niisiis olid Paikre sadade tuhandete eurode suurused nõuded alusetud.

Mullu mais mõistis Pärnu maakohus Rossmani süüdi omastamises, dokumendi võltsimises ja võltsitud dokumendi kasutamises, Suti omastamisele kaasaaitamises, dokumendi võltsimisele kihutamises ja võltsitud dokumendi kasutamises ja altkäemaksu võtmises. Nendes asjades jäid nad ringkonnakohtuski süüdi.

Rossmanile mõisteti karistuseks aasta ja kuus kuud vangistust, millest arvestatakse maha eelvangistuses viibitud aeg 23 päeva. Mõistetud karistust ei pöörata täitmisele, kui mees ei pane kahe aasta pikkuse katseaja jooksul toime tahtlikku kuritegu.

Sutile mõisteti liitkaristuseks aasta neli kuud vangistust, millest loeti maha eelvangistuses viibitud aeg 23 päeva. Tema karistust ei pöörata täitmisele, kui ta ei pane kahe aasta pikkuse katseaja jooksul tahtlikku kuritegu.

Muutmata jäi ka maakohtus välja mõistetud tsiviilhagi Paikre kasuks summas 121 527 eurot.

Ringkonnakohus mõistis menetluskulude katteks Rossmani kasuks riigilt välja kokku ümardatult 34 600 eurot ja Suti kasuks 44 660 eurot. Ülejäänud menetluskulu peavad mehed ise tasuma. 

Ringkonnakohus jättis läbi vaatamata OÜ Paikre tsiviilhagi Suti ja Rossmani vastu solidaarselt OÜga Koguja ebasoodsatel tingimustel lepingute sõlmimisega tekitatud varalise kahju 128 420 euro nõudes.

Ringkonnakohus mõistis Rossmanilt Paikre kasuks välja tsiviilhagiga seotud kulude katteks 30 296 eurot, millele lisandub viivis, peale selle Rossmanilt ja Sutilt solidaarselt tsiviilhagiga seotud kulude katteks 1331 eurot, millele lisandub viivis ning Rossmanilt, Sutilt ja Rain Jungilt solidaarselt tsiviilhagiga seotud kulude katteks 67 eurot, millele lisandub viivis. Kohus mõistis riigilt Paikre kasuks tsiviilhagiga seotud kulude katteks 31 422 eurot.

Tagasi üles