Tori-Jõesuu teeristis avatakse külakeskus

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kesknädalal asus Tori-Jõesuu külaplatsil muru rullima Tahkurannas tegutsev ettevõtja Raimo Saar, kes algavaks nädalaks loodab kõik tööd lõpetada.
Kesknädalal asus Tori-Jõesuu külaplatsil muru rullima Tahkurannas tegutsev ettevõtja Raimo Saar, kes algavaks nädalaks loodab kõik tööd lõpetada. Foto: Ants Liigus

Eraalgatusena valmiv Tori-Jõesuu külaplats asub Kaansoo ja Kõpu teeristis Navesti jõe vasakul kaldal Päkapikumänni lähedal ning mõeldud avalikuks kasutuseks nii kohalikele kui teistele huvilistele ürituste korraldamiseks.

Külaplats paikneb vanal talukohal. Varemed lammutati ja saadi kena 1,6hektarine väljak, mille südames asub kõrge ja kauni võraga tammepuu, piiriks jalakad ja noorte kuuskede rohetavad read.

Mais saab linti lõigata

Mõte rajada külaplats sai alguse 2009. aastal, rääkis platsil kesknädalal töid teinud maastikuehitaja Raimo Saar. Tori-Jõesuu arengust huvitatud inimesi ühendav Kudruste selts pöördus Saare poole ettepanekuga joonistada külakeskuse ideekavand, mille alusel oleks võimalik Euroopa Liidu abiprogrammidest ehitustöödeks raha taotleda. Projekt jõudiski ametnike lauale ja eraalgatusel ettevõtmist toetati 1,43 miljoni krooniga (91 393 eurot).

Külakeskus kujutab endast kenasti haljastatud avarat väljakut, kus Soomaale suunduja saab jalgu puhata ja ehk kohvigi juua, jätta platsi serva oma auto või ratta, et siis hobuse või paadiga matka jätkata, rääkis Saar.

Kudruste seltsi soovil asus Tahkurannas tegutsev ettevõtja Saar platsi läinud sügisel rajama. Eile oli maapinna ettevalmistamine täies hoos: ette võeti mururullimine ja maalrid asusid puithooneid roheliseks värvima.

Ühes tükis on rajatud puidust laululava ja tantsuplats ning paigaldatud istekohad 60 inimesele. “Kes tahab, võib ka muru peal külili olla,” seletas Saar.

“Laatadel ja külafestivalidel on suviti tore käia, ent tavapäraselt tähendab see hiljem mudaseks tallatud ja reostatud maa-ala.” Et seda vältida, on väljakust pool graniidisõelmetega, mis ei tolma ega määri vihmaga jalanõusid, kiitis Saar. Sügisel maa kuivendati, nii pole ohtu, et vesi platsi suvel uputama hakkab, lisas ta.

Müüjate ja toitlustajate tarvis on külaplatsil puidust katusealune, olemas on välitualetid, veevõtukoht, lastekiiged, grillinurk ja hoidikud poolesajale rattale. Sissesõidutee ette pannakse tõkkepuu, et reguleerida autode pääsu platsile.

Saar loodab väljakul tööd lõpetada tuleval nädalal ja kui külaplatsile antakse kasutusluba, tuleb seal 5. mail Tori-Jõesuu kevadlaat, mis ühtlasi on külakeskuse lindilõikamise pidu.

Edendavad külaelu

Kudruste külaseltsi esindaja Marika Laidna arvates on Tori-Jõesuu külaplatsi asukoht väga tänuväärne: asub teede ristumiskohas, kust tee viib nii Soomaa rahvuspargi, Kõpu-Viljandi kui Vihtra-Vändra-Kaansoo suunas. Laidna andmeil olnud juba eelmisel sajandil samas kohas rahvamaja ja külaplats. Hiljem tegutses siin kohalik rätsep, külapood ja avatud oli postimaja. Nõukogude ajal asus selles paigas tuntud külakõrts.

“Tänaseks on need hooned küll hävinud, kuid asukoht võimaldab leida ideid, kuidas kohalikule kogukonnale ja Soomaa piirkonna külastajatele mitmekesiseid teenuseid osutada,” selgitas Laidna.

Laadaplatsi haldab Kudruste selts. Külaplatsi ehitust rahastatakse Euroopa maapiirkondade investeeringu meetme “Külade uuendamise ja arendamise investeeringutoetus” toel.

Kuna plats on küllalt suur, on võimalus seda rentida nii laatade, näituste, kohtumiste, kokkutulekute, kontsertide, etenduste kui muude meelelahutusürituste korraldamiseks.

“Külaplatsi valmimisega edendame maapiirkonna arengut, kohalikku elu ning loome paikkonnale lisandväärtust,” nentis Laidna. Edaspidi on kavas külaplatsi kõrvale ehitada funktsionaalne teeninduskeskus.

Mart Vaiksaar, Tori vallavanem

“Tore, kui vallas midagi eraalgatuslikult tehakse. Sellisel kujul külakeskusi vallas polegi. On Tori rahvamaja ja koolid, mis töötavad polüfunktsionaalselt. Ilusaid looduslikke lavaga peokohti on meil küll: jaanituled ja põhiüritused toimuvad vallamaja aasal, ka kiriku juures on suur plats.

Mis eesmärkidel uus külaplats ehitati, ma ei tea. Kudruste selts pole meiega sel teemal nõu pidanud. Eks näe, kui suur huvi rahva seas on. Kui on nõudlust, võib valdki seal üritusi korraldada, miks mitte. Praegu ei oska veel planeerida.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles