Värske räim ootab sadamakail

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aare Jürgenson kutsub pärnakaid hommikuti JAPSi kaile värsket ja ilusat räime ostma.
Aare Jürgenson kutsub pärnakaid hommikuti JAPSi kaile värsket ja ilusat räime ostma. Foto: Ants Liigus

Teist nädalat saab Pärnu kalatöötleja AS JAPSi kailt hommikuti värsket räime osta, kuid linlased kasutavad seda võimalust esialgu veel vähe.

Eile hommikul enne kella kümmet seitsme tonni räimega merelt tulnud Aare Jürgenson teadis, et räime püütakse juba teist nädalat, kala on väga ilus ja suur.

“Inimesed ei teagi, et kala juba tuleb, sest tavaliselt hakkab räimepüük mai teisel nädalal,” rääkis Jürgenson. “Aga kala on praegu palju ja kui saab, püüame ööpäev läbi. Vahepeal kaob kala ära ja pärast seda saab püüda väiksemat räime.”

Eile ei tungelnud sadamakail just ülemäära palju kalasõpru, ent üksikud kottidega ostjad leidsid Jürgensoni üles. Parematel päevadel on kaluri jutu järgi ulatunud kalasõprade järjekorra ots suisa sadakond meetrit eemale Jannseni tänavale.

Pärnakas Ly Kuntson võttis räime kolme euro eest ehk peaaegu neli kilogrammi, sest peale tema enda, abikaasa ja kasside naisel keegi kodus kala ei söö.

“Eks praen ära ja niipalju, kui läheb kuumalt, läheb kuumalt, ülejäänud marineerin,” selgitas naine. “Sööme mehega palju igasugust kala, lapsed eriti ei taha. Eelistan ikka siit osta, sest seda ei tea kunagi, mis turult saab.”

Kalju Põldroos Samaaria turvakodust tuli värske kala järele suisa kahe pangega.

“Mul on suur pere, sai nooruses vallatust tehtud,” naljatas Põldroos küsimuse peale, kes kaks pangetäit räime pintslisse pistab.

Hiljem võttis mees siiski omaks, et kala läheb turvakodusse ja sealsed töötajad valmistavad abivajajatele kalast kõikvõimalikke hõrgutisi.

Jürgensoni sõnade kohaselt kestab räimepüük seni, kuni kaluritel saab limiit täis püütud. Seega tasub kalahuvilistel hommikuti ikka JAPSi kaile kiirustada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles