Torm taris Pärnu randa hülgekorjused

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laupäevase tormiga Pärnu randa uhutud hülgekorjused paigutati rannaliste silma alt ära mudaravila kasutamata hoovi.
Laupäevase tormiga Pärnu randa uhutud hülgekorjused paigutati rannaliste silma alt ära mudaravila kasutamata hoovi. Foto: Ants Liigus

Linnakodanik andis toimetusele teada, et Pärnu mudaravila hoovis vedeleb kolm surnud hüljest. Kontrollimisel selgus, et tormi poolt rannaribale uhutud hülgekorjused oli eile sinna inimeste silma alt ära paigutanud Pärnus rannakoristusega tegelev ISS Eesti.

ISS Eesti Pärnu esinduse haljastuse peaspetsialisti Anu Nurmesalu sõnutsi olid hülgekorjused Pärnu keskranda uhutud laupäevase tormi ajal. „Koristasime need esimesel võimaluse rannast ja nüüd ootavad nad äraviimist Väike-Maarja loomsete jäätmete käitlemise tehasesse,“ selgitas ta.

Nurmesalu sõnade kohaselt on tänavu rannast leitud seitse-kaheksa surnud hüljest. „Eelmisel aastal oli neid üle viiekümne,“ sõnas ta.

Hülgekorjuste koristamine on paras ettevõtmine. Loomad kaaluvad paarisaja kilo ringis ja töömeestelt nõuab see haisutundlikkuse suhtes suurt vaprust.

Nurmesalu selgituse kohaselt võtab ühe hülge rannalt ära viimine paar-kolm tundi aega. „Pärast tuleb need riidedki ära visata, mida tööde ajal kasutati. See hais on ikka kohutav,“ märkis ta.

Samuti kandis laupäevane torm ranna kõnniteedele parajad liivavallid, mille koristamisega ISS täna tegeleb.

Suureks probleemiks on rannakoristajatele taas varesed, kes tõstavad prügikastid prahist tühjaks ja nokivad rämpsu peeneks. Osa neist tarkadest, aga rahvarohkes kohas tüütutest lindudest on staažikatelt koristajatelt endale nimegi saanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles