Looduskaitsekuu viib jõgedega tutvuma

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Algaval looduskaitsekuul saavad kõik huvilised tutvuda Pärnumaa eri paikade allikate ja jõgedega.

Keskkonnaminister Keit Pentus kuulutab täna Pirita kloostri varemete pargis avatuks looduskaitsekuu, mille teemaks on valitud “Allikad ja jõed – elu voolavad lätted”.

“Seekordse looduskaitsekuu eesmärk on teadvustada laiemalt puhaste jõgede, järvede, allikate tähtsust,” selgitas minister. “Oluline on mõista veekogude haavatavust ja seda, kuidas ühe allika või jõe seisund ja nende läheduses toimuv tegevus võib mõjutada tunduvalt laiemaid alasid ja rohkemaid elusid.”

Nii viivadki looduskaitsekuu matkad veekogude juurde. Täna toimub näiteks loodushariduspäev Manilaiu maastikukaitsealal. Eeloleval esmaspäeval ja teisipäeval viib buss huvilised Pärnust tasuta Soomaa rahvusparki. 26. ja 27. mail võib tutvuda Pärnumaa rannikuala jõgedega ja matkata Laiksaares Rannametsa jõe äärses lammimetsas.

Täpsema info looduskaitsekuu ürituste kohta leiab keskkonnaameti kodulehelt, seal on kirjas kontaktandmed ja kuupäevad, et end matkale kirja panna.

Kuigi Eesti jõed on lühikesed ja üsna veevaesed, on siinne jõestik tihe: loendatud on üle 7000 vooluveekogu kogupikkusega 31 000 kilomeetrit. Enamik neist on küll väikesed ja nähtavad vaid kevaditi-sügiseti suurvee ajal. Suuri alalisi allikaid on Eestis umbes 500. Suurematest allikatest võib veerikkal perioodil välja voolata mõnisada liitrit vett sekundis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles