Täikad tõid kesklinna arvukalt kaubitsejaid

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endla teatri täikal levis Ago Andersoni küpsetatud suitsukala lõhn, kangide ja sangpommidega mässasid nii näitlejad (pildil Kaire Vilgats) kui lapsed.
Endla teatri täikal levis Ago Andersoni küpsetatud suitsukala lõhn, kangide ja sangpommidega mässasid nii näitlejad (pildil Kaire Vilgats) kui lapsed. Foto: Ants Liigus

Nädalavahetus oli Pärnus täikarohke: mitmele poole kesklinna seadsid oma letid üles raamatupakkujad, vanakraamiga kaubitsejad ja teatriinimesed.

Kõige arvukamalt rahvast käis läbi ilmselt Maire Aunaste korraldatud kirbuturult. “Kui umbes kella kaheksa ajal siia jõudsin, olid esimesed müüjad juba kohal. Olen väga rahul, sest viimase hetkeni ju polnud aimugi, kas peale minu üldse keegi kohale tuleb,” rõõmustas Aunaste täika menukuse üle. Tema sõnade kohaselt üritas keegi kaubitsejaid kokku arvata ja loendas umbes 65 müüjat.

Müüjaid-ostjaid jätkus nii Kesklinna silla kõrvale parklasse kui sadamakaile. Põhiliselt pakuti müügiks rõivaid, jalatseid, raamatuid ja ehteid. Hinnaskaala oli lai: leidus neid, kes riideid ja vanu raamatuid vähem kui euro eest loovutasid, ja neidki, kes kunagi ostetud jaki või saapapaari hinnast üritasid vähemalt poole tagasi teenida.

Steineri aias vanade raamatute laadal oli meeleolu rahulikum, kuigi tasuta kirjandust koju viima ja kohalike poeetide loomingut kuulama kogunes samuti arvukalt igas eas raamatusõpru.

“Meil läks väga hästi,” kommenteeris Pärnu keskraamatukogu arendusjuht Heinike Sinijärv raamatulaadal toimunut. “Raamatukogus panime kokku meie oma fondidest ja inimeste annetatud raamatutest 25 kasti, Maarja-Magdaleena gildis oli kogutud kümme kuni 15 kasti. Tagasi raamatukokku tõime ainult viis kasti, mis on üks paremaid tulemusi, mis sellistel laatadel oleme saavutanud.”

Pakutavast kirjandusest põhiosa moodustas nõukogudeaegne ilukirjandus, samuti jäi silma valik lasteraamatuid, õpikuid-käsiraamatuid ja väliseestlaste Eesti Kirjanike Kooperatiivi välja antud teoseid.

Vähem toodi laadale tänapäevast kirjandust, Sinijärve väitel tingib raamatute kõrge hind selle, et juba ostetud raamatutest on inimestel raskem loobuda. Laadalt üle jäänud teosed pannakse järjest keskraamatukogu fuajeesse kärule uusi omanikke ootama.

Endla teatri täikal pandi põhirõhk teatri suvelavastuse “Seljatas 100 meest” tutvustamisele. Lavastus kõneleb eelmise sajandi naismaadlejatest ja peaosalised Kaire Vilgats, Triin Lepik demonstreerisid koos spordiklubi Leo maadlejatega soojendusharjutusi, akrobaatilisi harjutusi ja jõulisi heiteid, mida publik kõva aplausiga tunnustas.

Teatrirahvas pakkus müügiks kingi, kleite, taimeistikuid, raamatuid ja hoidiseid. Ain Roost tõi müügiks valiku oma kunstikogust ja Mati Luhtjärv oma loomingust. Uudistajad võisid selga proovida parukaid ja peakatteid, vehkida mõõkadega ning lennutada butafoorialao sangpomme-kange.

Ago Anderson ja Indrek Taalmaa tõid laadale väikese ahju ja jõudsid vaevalt nii palju värsket kala suitsutada, kui sööjad ootasid.

Raamatulaat toimub taas augustis “Augustiunetuse” festivali raames ja oktoobris raamatukogupäevadel, kirbuturgu korraldatakse igal laupäeval vähemalt 30. juunini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles