Tihemetsa kooli kohta valmib raamat

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üle saja-aastane Tihemetsa põhikool töötab 1858. aastal kalevivabrikant Zoeppfelile ehitatud elamus, sügisest seal enam koolikell ei helise.
Üle saja-aastane Tihemetsa põhikool töötab 1858. aastal kalevivabrikant Zoeppfelile ehitatud elamus, sügisest seal enam koolikell ei helise. Foto: Urmas Luik

Tihemetsa põhikool tähistab 110. aastapäeva, selleks valmib mälestuste kogumik “Mõrane koolikell”, mis võtab kokku tänavu maakonnas ainsana suletava põhikooli tegevuse selle kevadeni.

Ligi 180-leheküljelise kogumiku koostaja on Tihemetsa põhikooli direktor Aita Matson, kes ütles, et pealkiri on ajendatud tema enda ühest meenutusest.

“See koolikell on minu isa tehtud, 50 aastat tagasi, vasest. Vana koolikell oli malmist ja läks katki, kui minu vend, kes samuti käis siin koolis, selle maha kukutas,” mainis Matson, näidates puidust varrega tavalist tundi ja tunnist välja kõlistajat, mille vaskosas on väike pragu.

Kogumik jõuab kasutajateni jaanikuu teisel laupäeval, 9. juunil, kui mitut nime (Voltveti, Väljaküla, Allikukivi, Tihemetsa) kandnud kooli saali kogunevad kunagised ja praegused töötajad, õpilased. Kontserdi annab poolesaja õpilasega koolipere, lavale astuvad õpetajadki näidendiga “Väike nõid”.

Koolimaja seinal asendub nimetahvel “Tihemetsa kool” mälestustahvliga, mille paigaldamine on kooskõlastatud muinsuskaitseametiga ja tuletab meelde, et aastatel 1902–2012 töötas siin kool. Ajalooline tõde on, et pärast vana koolimaja põlengut Väljakülas kasutasid õpetajad-õpilased kalevivabrikant Zoeppfeli elamu ballisaali tarkuse taganõudmiseks.

Voltveti kaheklassilise ministeeriumikooli hoone valmis 1902. aastal ja seal sai teiste seas alghariduse novellimeister Peet Vallak. Sellekohane nimetahvel oli remondini kinnitatud puukoolimaja seinale, uuendatuna on see senise koolimaja peaukse kõrval.

Viimasel kokkusaamisel oma koolimajas saavad sellega seotud inimesed meenutada lapsepõlve ja õpinguid, meeleoluka ansambli Polero saatel jalga keerutada. Südaööl toimub koolimaja juures ilutulestik, mis on külas esimene, märkides paraku vaimuelu väärika kantsi langemist.

41 õpilasega Tihemetsa põhikooli sulgemise otsuse tegi Saarde vallavolikogu, lähtudes arengukavast. Õpilased hakkavad sügisest õppima viie kilomeetri kaugusel Kilingi-Nõmme gümnaasiumis. Ümber korraldatakse ka valla teise põhikooli, Tali kooli töö. Vallakeskusest paarikümne kilomeetri kaugusele Talile jääb järgmisest õppeaastast lasteaed-algkool.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles