Mõraga koolikell meenutab Tihemetsat

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mälestustahvel peaukse juures asendab plaati “Tihemetsa kool”, kõneleb viimane direktor Aita Matson.
Mälestustahvel peaukse juures asendab plaati “Tihemetsa kool”, kõneleb viimane direktor Aita Matson. Foto: Silvia Paluoja

Tihemetsa kooli nimetahvli asemel ripub laupäevast hoone peaukse kõrval seinal mälestusplaat, mis kinnitab, et kool on siin töötanud 110 aastat.

Teisel pool peaust teavitab samas teostuses mälestusplaat, et selles koolis on saanud alghariduse novellimeister Peet Vallak, kodanikunimega Peeter Pedajas.

Aastatel 1902–2012 eri nime all, nii Voltveti, Väljaküla kui Tihemetsa koolina töötanud hariduselu tuiksoone lõikas läbi Saarde vallavolikogu tänavu 28. märtsi otsus lõpetada Tihemetsa põhikooli tegevus 31. augustiks, sest õpilaste arv kahaneb ja vallaeelarvest on keeruline leida raha õpetajate palkadeks. Lõppeval õppeaastal õppis selles koolis 41 last, kellest kaheksa pürivad põhikooli lõputunnistuseni, ja aktus toimub reedel.

Hariduselu väärikat tähtpäeva kogunes märkima paarsada kunagist õpilast ja koolitöötajat, kelle ees meenutas möödanikku põgusalt selle kooli vilistlane ja viimane direktor Aita Matson. Tema koostatud on ka mälestustekogumik “Mõraga koolikell”, milles vanu kroonikaid sirvinud autor arutleb selle üle, et kool on nagu inimene oma tõusude ja languste – saatusega. Selle saatuse ülestähendamisel on oma panuse andnud legendaarne õpetaja Liidia Siitan, kes oma kodus varjas nõukogude ajal tsaari- ja eestiaegseid kooli kroonikaraamatuid, hoolekogu- ja klassipäevikuid, mis punapöörde järel tulnuks hävitada.

Elavad meenutused lapsepõlve- ja kooliaastatest kõlasid isekeskis nende suus, kes kogunesid koolimajja viimasele kokkutulekule, mille lõpetas südaöine ilutulestik.

Sügisest selles üle 150aastases uhkes majas koolikell ei helise ja kalevivabrikant Zoepffeli suvelossi edasise kasutamise suhtes puudub vallavalitsusel ja volikogu arengukomisjonil selgus.

Tihemetsa põhikooli likvideerimiskomisjoni esimees, Saarde vallavalitsuse keskkonnaspetsialist Eesi Kolla rääkis, et komisjon on üle vaadanud õppeasutuse vara ja võtab allasutustelt vastu avaldusi selle vara kohta, millest need on huvitatud, näiteks klaver, spordivahendid, fondiõpikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles