KIK toetab pärnakatelt kogutud ohtlike jäätmete käitlemist

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ohtlikud jäätmed.
Ohtlikud jäätmed. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

SA Keskkonnainvesteeringute Keskuse (KIK) nõukogu otsustas toetada linnavalitsuse projekti „Pärnu linna elanikelt kogutud ohtlike jäätmete käitlemine (2012)“ 2367 euro ulatuses.

Linnavalitsus esitas KIKile taotluse Pärnu linna elanikelt kogutud ohtlike jäätmete käitlemise rahastamiseks. Eile sai projekt positiivse otsuse, mille kohaselt eraldatakse linnale ohtlike jäätmete nõuetekohaseks käitlemiseks 2367 eurot, teatas Pärnlu linnavalitsuse pressiesindaja Maria Murakas-Ollo.

Kogu projekti eeldatav maksumus on 2630 eurot, millest linn katab 10 protsenti. Lõplik summa sõltub kogutud jäätmete hulgast. Jäätmete kogumisringi kulud tuleb täies ulatuses tasuda linnal. Jäätmeid kogub, registreerib ja suunab käitlusele OÜ Paikre.

Samalaadne projekt leidis aset möödunud aasta sügisel, kui koostöös Paikre ja MTÜga EES-Ringlus koguti Pärnu linna elanikelt kodumajapidamises tekkinud ja kasutuseta ohtlikke jäätmeid ning vana koduelektroonikat. Suurimas koguses andsid elanikud ära vanu värve, lakke ja õlisid, samuti ravimeid, kraadiklaase ja pliiakusid. Elektroonikajäätmetest leidsid tee ümbertöötlusele näiteks külmkapid, vanad telerid ja kuvarid.

Möödunud oktoobris oli kogumisringi kasutamise aktiivsus suur - kokku koguti ja KIKi abiga suunati ümbertöötlusele üle 10 tonni ohtlikke jäätmeid ja koduelektroonikat. See näitas vajadust projekti kordamiseks.

„Paikre võtab küll Raba tänava sorteerimisjaamas ohtlikke jäätmeid igapäevaselt ja tasuta vastu (väljas arvatud mittekomplektsed seadmed, mis on osadena ja millelt on eemaldatud trafod jms), puudub paljudel aga võimalus jäätmete transpordiks sorteerimisjaama. Et vältida ohtlike jäätmete sattumist loodusesse või olmejäätmete hulgas prügilasse, tuleb linn nende kogumiseks elanikule võimalikult lähedale,“ põhjendas projekti vajalikkust keskkonna peaspetsialist Katri Sutt.

Tänavu toimub kogumisring 13. oktoobril ja auto peatub kokku kümnes kohas üle linna. Info kogumisringi kohta avalikustatakse aegsasti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles