Supeluse 21 villa Pärnus on müügis

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnu Supeluse tänava arhitektuuriliselt üks tähelepanuväärsemaid villasid, mis kuulub Estonia Medical Spa Hoteli juhatajale Cardo Remmelile, on kinnisvarafirma DiamondEstate kodulehel 1,5 miljoni euro eest avalikus müügis.

Villa esimesel korrusel on avatud itaaliapärane restoran Si-Si ja osa hoonest on eluruumide all.

Hoone omanik Cardo Remmel ütles, et tegu ei ole aktiivse müügiga. “Maja on müügis, kui leidub ostja, kellega kokkuleppele jõuame, siis müüme,” sõnas Remmel, loobudes võimalikku kinnisvaratehingut lähemalt kommenteerimast.

Tegu on eratehinguga, kuid et maja on 20. sajandi Pärnu arhitektuuri väärtusliku pärandi hulka arvatud ja asub linna muinsuskaitsealas, heitkem pilk selle ehitusloole.

Villa valmis 1912. aastal ja on tänapäevani säilitanud esialgse välisilme. Villa arhitekt oli Erich von Wolffeldt, Pärnu kauaaegse linnaarhitekti (aastail 1882-1907) Hugo von Wolffeldti poeg.

Villa lasi ehitada Peterburist pärit ärimees E. J. Schwartz seal varem asunud tagasihoidliku eeslinnaelamu asemele.

Pärnus 20. sajandi ehitisi uurinud arhitektuuriteadlane Leele Välja iseloomustas Supeluse 21 peahoonet kui heimat-stiili ilmekamat näidet Pärnus. Heimat-stiil kujunes arhitektuuris saksa keeleruumis paralleelselt laialt moodi mineva juugendiga vastukaaluks tollal ametlikult toetatud arhitektuurilaadile.

Supeluse 21 villa vahetas läinud sajandil mitu korda omanikku ja selles peeti eri nimede all pansioni, kuni nõukogude ajal kinnistu natsionaliseeriti ja maja muudeti sanatooriumi abihooneks. 1992. aastal tagastati maja õigusjärgsele omanikule ja peatselt renoveeriti.

Kolmekorruseline villa on ehitatud püstpalkhoonena kõrge sokliga raudkivist vundamendile. Villale lisab suursugusust kõrge mitmejaotuseline sadulkatus. Villas on kümme tuba, kõigil põhikorrustel on köök ja majas on kokku 852 ruutmeetrit kasulikku pinda. 1865ruutmeetrisel kinnistul on hilisemal ajal ehitatud kahekorruseline kõrvalhoone.

Maja praegune omanik Remmel on Pärnu linnavolikogu liige, 2009–2011 oli Pärnu linnavolikogu esimees, astudes esimeheametist tagasi mõni aeg pärast linnale kuuluva kuurortasutuse Estonia juhatajaks nimetamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles