Langevarjurid üritavad täna rekordeid

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hetkel kehtiva kujundhüppe Eesti rekordi püstitusel osales 17 langevarjurit.
Hetkel kehtiva kujundhüppe Eesti rekordi püstitusel osales 17 langevarjurit. Foto: Villem Alango

Pärnus kestvas langevarjulaagris “Parasummer” üritatakse täna sobiva ilma korral nii Eesti rekordit vabalangemises moodustatud kujundi suuruses kui uut rekordit ainult naistest moodustatud kujundi suuruses.

Piret Säde Lain Eesti langevarjuklubist märkis, et tänane esimene rekordiüritus on siinmail igati tähelepanuväärne, sest vabalangemises üritavad kujundi kokku saada 24 langevarjurit, kes väljuvad samaaegselt kahest paralleelselt lendavast lennukist.

“Kahe lennukiga rekordiüritus ei ole Eestis siiani veel välja tulnud, aga seekord on kohal Soomest pärit kujundiinstruktor, kes meid aitab,” rääkis Lain.

Senine Eesti rekord pärineb 2008. aastast, kui vabalangemises moodustasid kujundi 17 langevarjurit. Esimene rekordiüritus leiab aset juba hommikul pärast kella 9.

Kui esimene üritus luhtub, sõltub Laini teatel asjaoludest, kas rekordit üritatakse kohe uuesti või sellest loobutakse.

Igal juhul proovivad pärast esimese rekordi üritust oma tipptulemuse püstitada Eesti õrnema soo langevarjuhüppajad. Kui seni on naised saanud ühte kujundisse kokku kaheksa piigat, siis sedapuhku on neil kindel soov kümme naist kokku saada.

Kui rekordiüritused peaksid täna halva ilma tõttu luhtuma, üritatakse neid homme, “Parasummeri” viimasel päeval.

Varasematel aastatel on naislangevarjurid rõõmustanud “Parasummeri” pealtvaatajaid ka pesushüppes, kuid see jääb tänavu suure tõenäosusega ära.

“Ilm on olnud sel aastal väga külm, ei kujuta küll ette, et keegi läheb sinna miinuskraadide kätte pesuväel külmetama,” selgitas Lain. “Olen isegi hüpanud tänavu nii, et tunkede all on kolm kihti riideid.”

Samuti jääb suure tõenäosusega pärnakail tänavu nägemata mõne kuulsuse esimene langevarjuhüpe.

“Meil oli küll silmapiiril üks isik, kellest teame, et tal on soov teha oma esimene hüpe, kuid meil pole õnnestunud kahjuks temaga kontakti saada,” ütles Lain. “Kui hüpe peaks siiski toimuma, anname sellest loomulikult kohe teada.”

Varasematel aastatel on saanud hüppamisvärinat tunda näiteks muusik Stig Rästa, välisminister Urmas Paet ja laulumemm Kihnu Virve.

Lain lisas, et vähemkuulsad inimesed kasutavad samal ajal Pärnu lennuväljal tasulist võimalust tandemhüppe sooritamiseks väga usinalt.

“Meil on võime üsna piiripeal,” ütles ta. “Inimeste huvi hüppe vastu on väga suur. Ilmselt mängib siin rolli seegi, et hüppamiseks ei pea linnast välja sõitma, vaid seda saab teha linnas. Hüppajaid on igas vanuses: noortel on adrenaliini rohkem, aga mõni vanem on rääkinud, et täitis oma eluunistuse.”

“Parasummer” on Eesti langevarjuklubi igasuvine laager, mis peetakse ühel juulikuu nädalal. Koos on sadakond langevarjurit Eestist ja külalishüppajad välisriikidest. Päevasel ajal hüpatakse, õhtuti toimuvad teoreetilised õpitoad vabalangemise ja tiibvarjuga lendamise alaliikide omandamiseks. Lennuväli on avatud pealtvaatajailegi.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles