Pärnus Mai rannas on merevesi vähesel määral reostunud

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mererand.
Mererand. Foto: Ants Liigus

11. juulil võetud merevee analüüsid näitasid Pärnus Mai rannas ja Keskrannas fekaalsete streptokokkide arvukuse suurenemist. Nädal hiljem tehtud kordusproovide järgi on olukord Keskrannas taastunud, kuid Mai rannas oli streptokokkide arvukus piirnormist siiski veidi kõrgem.

Pärnu linnavalitsuse teatel tuleb vastavalt seadusele suplushooajal võtta vähemalt neli veeproovi, milles uuritakse Escherichia Coli (E.coli) ja fekaalsete streptokokkide sisaldust merevees.

Fekaalsed streptokokid (soole enterokokid) ja E.coli on tavalised ning levinud bakterid, mis elavad muuhulgas inimeste ja loomade soolestikus. Enamik nende vorme on ohutud, kuid esineb ka mikroorganisme, mis võivad põhjustada näiteks seedetrakti haigusi.

Merevees suuremas koguses olev bakterikoloonia ei tähenda otseselt vettemineku keeldu, kuid arvestama peab, et mida suurem on nimetatud kahe bakteri sisaldus vees, seda suurem on tõenäosus, et vees võib olla nn halbu mikroorganisme.

Olukorras, kus streptokokkide sisaldus on piirnormi ületanud väga vähesel määral (piirnorm 100 PMÜ, 18. juuli proovitulemus 152 PMÜ), juhitakse suplejate tähelepanu sellele, et ettevaatlik tasub olla vette minnes eelkõige lastel, vanemaealistel ja nõrgema immuunsüsteemiga inimestel. Kuna bakterid võivad põhjustada seedetrakti haigusi, peaks vältima mereveevee allaneelamist.

Nahaärritusi soole enterokokid ja kolibakter E.coli ei põhjusta, kuid lahtiste haavade esinemisel nahal on suplemisest mõistlikum hoiduda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles