Baltic Bikini jõudis eduka lõpuni

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu lahel algas kolme Balti riigi õhuvägede ühine merepäästeõppus Baltic Bikini 2012.
Pärnu lahel algas kolme Balti riigi õhuvägede ühine merepäästeõppus Baltic Bikini 2012. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Täna varahommikul lõppes Pärnus Balti riikide merepäästeõppuse "Baltic Bikini 2012" aktiivne osa, millest võttis osa ligi 100 õhuväelast Eestist, Lätist ja Leedust. Õppust toetasid politsei- ja piirivalveamet, Eesti merevägi ja merepäästekeskused.

„Õppused läksid väga hästi ja isegi ilm, mille alt vedamist me väga kartsime, osutus lõppkokkuvõttes väga heaks,“ ütles õppuse läbiviija vanemveebel Janek Tauram. „Ajakavalt oleme olnud ideaalselt graafikus ja riikidevaheline koostöö on sujunud kaunis hästi. Pisut tuleb parandada sisemist kommunikatsiooni, aga eks see aegamisi areneb ja täiustub.“

"Baltic Bikini" raames harjutasid õhusõidukite meekonnaliikmed tegevust lennuõnnetuse korral ning õhuväe, mereväe, piirivalve ja merepäästekeskused päästealast koostööd. Õppuste korraldaja teatel on igal piloodil oluline omada vee all õhusõidukist põgenemise ja päästetud saamise kogemust, sest reaalsesse olukorda sattudes tuleb tegutseda instinktide ja kogemuste põhjal.

Õppusel osalejad harjutasid nii päeval kui öösel kahe meetri sügavusel vee all õhusõiduki kabiini imiteerivas raudpuuris turvarihmadest vabanemist ja puurist väljumist. Veepinnale jõudnuna pidid „hädalised“ end päeval mereväe miinijahtija Admiral Cowan pardale toimetama, öösel vintsisid õppusel osalejad veest välja piirivalve lennusalga helikopter Agusta Westland ja lätlaste MI-17.

"Baltic Bikini" on Eesti, Läti ja Leedu õhuvägede merepäästeõppus, mida korraldatakse igal aastal eri Balti riigis. Esimene "Baltic Bikini" oli 2004. aastal Leedus, Eestis korraldati õppus 2006. aastal. Esimestel aastatel toetas õppust Taani õhuvägi, kes aitas välja õpetada instruktoreid ja käivitada ühtlustusprogrammi päästetehnika ja väljaõppe osas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles