Pärnu Kunstide majas värskendati aknaid

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töömees Aleksei Zaznoba on Kunstide maja akende vahetamisega lõpusirgel.
Töömees Aleksei Zaznoba on Kunstide maja akende vahetamisega lõpusirgel. Foto: Urmas Luik

Pärnu Kunstide maja saab heitgaasi kvoodi müügi raha eest renoveeritud aknad, ehitaja on akende uuendamise ja vahetamisega juba lõpusirgel.

Kunstide maja direktor Tiit Erm kõneles, et enne 1986. aastat renoveeritud ajaloolisel muinsuskaitse all oleval hoonel pole aastaid aknaid vahetatud. “Kohati ei võinud neid üldse avada, sest need ähvardasid eest kukkuda,” rääkis Erm.

Nii oli Kunstide maja rahvale suur üllatus teada saada, et heitgaasi kvoodi raha eest saab hoone sel suvel uued aknad.

Ermi sõnade kohaselt ei oleks rahast jätkunud, et ajaloolisele hoonele kõik uued aknad tellida, seepärast leiti koos ehitajaga lahendus, mille käigus topeltakende välimine pool restaureeritakse: eemaldatakse vana värv, vahetatakse mädanenud lengid uute vastu, aknad kititakse ja värvitakse. Sisemised aknapooled valmistatakse uued.

Pärnu Kunstide maja peahoone aknasilmade välise restaureerimisega tegeleb Aja Nägu OÜ. Töömees Aleksei Zaznobal on tööd juba lõpusirgel. Tema sõnade kohaselt on majal 75 ava, mõnel ees mitu akent. Uued siseaknad valmistatakse Urgel asuvas töökojas.

Kunstide maja direktor on leppinud sellega, et tähtajaks, 15. augustiks ilmselt akende vahetusega päris lõpuni ei jõuta. Pealegi tehakse huvimaja osas ruumides sanitaarremonti ja kõik kohad on tolmu täis. Ermi ütlust mööda peavad remonditööd olema lõpetatud 1. septembriks.

Kunstide maja akendevahetus koos projekteerimise, omanikujärelevalve ja ehitusega läheb maksma 100 800 eurot.

Pühavaimu 8 asuva Pärnu Kunstide maja ajalugu algas rohkem kui neli sajandit tagasi, kui Samuel Christian Heno Brandenburgist ehitas 1670. aastate alguses Pärnusse uhke maja.

Heno maja kõrvale kahe keskaegse hoone müüridele kerkis peagi teine kahekorruseline kivimaja. Selle omanik oli Franz Carl Steiner ja tuulelipp maja katusel näitab valmimisaastaks 1674. Kuni baltisakslaste lahkumiseni 1939. aastal kuulus Pühavaimu 8 maja H. D. Schmidti kaubakontorile.

Pärast sõda kolis majja miilitsaosakond. 1975. aastal sai maja tõsiselt kannatada tulekahjus: hävis Heno maja katus, kannatasid puitvahelaed ja tiibehituste ülakorrused.

1988. aastal oli maja restauraatorite hoole all ja alates 1986. aastast on Pühavaimu 8 laste päralt, sest sinna kolis Kunstide maja eelkäija, Pärnu pioneeride maja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles