Taevas võib jälgida meteoriitide vaatemängu

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perseiidide sadu. Foto on illustreeriv.
Perseiidide sadu. Foto on illustreeriv. Foto: Pärnu Postimees

Selge ilma korral võib jälgida meteoriidivoolu, mille tipphetk saabub pühapäeva öösel vastu esmaspäeva. Tegu on perseiididega, mida saab jälgida iga aasta juuli lõpust augusti alguseni.

Tartu observatooriumi vanemteaduri Tõnu Viigi sõnade järgi näeb taevas aasta jooksul muidki meteoriidivoole, kuid teisi nii rikkalikke kui perseiidid pole olemas.

Viik rääkis, et perseiide on võimalik jälgida juba pikemat aega, aga kõige parem aeg selleks saabub 12. augustil.

“Räägitakse 50-60 meteoriidist tunnis, olen kuulnud räägitavat isegi sajast, kuid see on vähem tõenäoline,” ütles Viik.

Kõige parem olevat perseiide Viigi kinnitusel jälgida paar tundi pärast südaööd, kui radiant on kõrgel. Radiandiks nimetavad astronoomid meteoriitide sabade mõttelist lõikumispunkti. Selle naabruses on meteoriitide jäljed lühemad, sealt kaugemale vaadates pikenevad järjest. Pilk tuleks suunata põhja poole.

Hea on perseiide vaadelda linnast väljas, kus valgus vähem segab. Linnas tuleks leida võimalikult pime koht. Viigi ütlust mööda võib segada Kuu, mis olevat üldse tülikas, kui asi puudutab taeva vaatlemist.

Perseiide ei saa jälgida pilvise ilmaga, kuid ilm.ee andmetel on nädalavahetusel ja uue nädala alguses Pärnus ilm suuremalt jaolt selge, mis annab kindlasti parema võimaluse “tähesaju” jälgimiseks.

Perseiidide näol on tegu jäänustega vanast komeedist, mis tiirles ümber päikese ja lõpuks lagunes. Kui meteoriidid satuvad maa atmosfääri, näeme valgussähvatusi. Tartu tähetorni kalendrisse on märgitud teisigi meteoriidivoole, mida on võimalik jälgida. Oktoobris on näha drakoniidid, mis on üsna nõrgad, kuid detsembri keskpaigas pakuvad vaatemängu geminiidid, mille ajal on ennustatud kuni 120 meteoriiti tunnis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles