Doonoritelgid tulevad Pärnusse

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tuleva nädala kahel esimesel päeval on Pärnu südalinnas püsti doonoritelgid, kuhu iga täisealine huviline võib verd loovutama minna.

Juba mitmendat aastat Eesti linnades tiirutavad doonoritelgid on muutunud väga populaarseks. Näiteks käis mullu Pärnus kahe päeva jooksul telgis verd andmas 178 inimest, tavaliselt loovutab siin verd 20–30 inimest päevas.

Mõni tuleb spetsiaalselt kohale, aga palju on neidki, kes mööda jalutades avastanud telgi ja uurinud, millega tegu, rääkis Pärnu veretalituse juhataja Alli Tiik. “Nii on paljud doonorid oma esimese kogemuse saanud just doonoritelgist ja jäänud hiljem püsivalt doonoriks,” ütles ta.

Pärnu haigla juhi Urmas Sule hinnangul ongi telgid väga olulised doonorluse propageerimisel. “Telgid on mõeldud neile, kes pole veel doonorid, ja see on mugav võimalus asja uurima minna. Tihti on inimestel selliseid küsimusi, mille peale meie ei oskakski tulla,” tõdes ta.

Üks murekohti seoses doonorlusega on inimestel ikka olnud ohutus. “Kindlasti on vereloovutamine tänapäeval 100 protsenti ohutu,” rõhutas Sule. “Telgis on vereloovutus niisama ohutu kui veretalituseski.”

Ehkki pärnumaalased on muu Eestiga võrreldes väga aktiivsed, pole doonoreid kindlasti liiga palju, toonitas Sule ja lisas, et Pärnu haigla kasutab doonoriverd iga päev.

Verd loovutada võivad 18–65aastased terved inimesed ja kindlasti peab kaasas olema pildiga dokument. Telgid on avatud Pärnu Keskuse ja Port Arturi vahelisel platsil esmaspäeval 11–16 ja teisipäeval 9–14. Tänavu on aktsiooniga kaasa tulnud kohalikud ettevõtted, pannes välja loterii auhinnad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles