Pärnu kesklinna väljak sai Martensi nime

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu kesklinnas Port Arturite ja Pärnu Keskuse vahel olev plats sai kohanimeks Friedrich Fromhold Martensi väljak.
Pärnu kesklinnas Port Arturite ja Pärnu Keskuse vahel olev plats sai kohanimeks Friedrich Fromhold Martensi väljak. Foto: Ants Liigus

Tänasel linnavolikogu istungil määrati Pärnu kesklinnas Port Arturite ja Pärnu Keskuse vahel Hommiku 2a kinnistul paiknevale linnaväljakule kohanimeks Friedrich Fromhold Martensi väljak.

Pärnus sündinud Friedrich Fromhold von Martens (1845-1909) oli Eesti päritolu Venemaa keisririigi õigusteadlane, diplomaat, vahekohtunik ja ajaloolane, kes andis suure panuse tänapäevasesse rahvusvahelisse õigusse.

Martens nimetati 1901. aastal Pärnu linna aukodanikuks ja ta on ajalooliselt ilmselt rahvusvaheliselt tuntuim Pärnus sündinud inimene.

2010. aastal toimus Pärnu Postimehe veebiväljaandes ja Pärnu linna kodulehel küsitlus Hommiku 2a platsile kohanime leidmiseks. Küsitlusest võttis osa ligikaudu 1600 inimest ja hääletustulemuste järgi sai kõige rohkem hääli Aida plats, järgnesid Bastioni väljak ja Hommiku plats.

Küsitluse käigus esitati linnavalitsusele pühendusnime määramiseks põhjalik ettepanek ja pakuti välja Fridrich Fromhold Martensi väljak.

Pärnu linnavalitsuse pressiesindaja Maria Muraka teatel tuleb kohanimeseaduse järgi kohanime määramisel eelistada nime, mis on paikkonnas tuntud ja levinud või mis on tähtis aja- või kultuurilooliselt. Kui kohanime ei ole võimalik nende põhimõtete alusel määrata, eelistatakse nime määrates paikkonnaga seonduvaid kohanimesid, nimeobjekti iseärasustega seonduvaid kohanimesid või üle-eestilise tähendusega kohanimesid.

Sellest lähtuvalt tegi linnavalitsus tänavu 3. septembril volikogule ettepaneku määrata Hommiku 2a kinnistul asuvale linnaväljakule pühendusnimi, isiku mälestuseks või austuseks määratud kohanimi.

Kohanime on heaks kiitunud maa-amet. Samuti arutati kohanime määramist volikogu planeeringukomisjonis, kus ettepanek määrata linnaväljakule kohanimeks Friedrich Fromhold Martensi väljak leidis heakskiidu.

"Kui pühendusnimede määramise korras on öeldud, et isiku mälestuseks või austuseks määratav pühendusnimi peab sisaldama isiku eesnime või eesnimesid ja perekonnanime või isiku täielikku varjunime, saab linnaväljak rahvasuus kindlasti lühema nime, näiteks Martensi väljak," märkis linnavalitsuse pressiesindaja.

Õigusteadlase Martensi järgi nimetati ka tänavu aasta suvel Pärnus toimunud esimene rahvusvaheline õiguse suveülikool, mida korraldas Tartu ülikooli interdistsiplinaarne Euroopa Liidu ja Venemaa uuringute keskus CEURUS. Järgmine Martensi suveülikool on planeeritud toimuma tuleval aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles