Sünnimärke saab nüüdsest kontrollida Pärnuski

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sünnimärkide kontrollimine nahakliinikus.
Sünnimärkide kontrollimine nahakliinikus. Foto: Liis Treimann / Postimees

Uuest aastast saab Pärnus Tervise ravispaahotelli raviosakonnas sünnimärkide kontrollimiseks minna teledermatoskoopia uuringule Dermtest. Terviseturistide kõrval pakutakse teenust Pärnu elanikele.

Melanoom on väga ohtlik nahavähi vorm, kuid varakult avastades ravitav. Melanoom võib areneda sünnimärkidest, mistõttu peaks igaüks jälgima oma nahal toimuvaid muutusi ja vajadusel minema kontrolli.

"Kahjuks ei ole dermatoloogi vastuvõtt kõikjal kiiresti kättesaadav ja appi tuleb võtta infotehnoloogia," vahendas Dermtesti tegevjuht Priit Kruus. "Lahenduse pakub telemeditsiiniteenus Dermtest, mis on nüüd kättesaadav Pärnus Tervise ravispaahotellis nii kohalikele elanikele kui terviseturistidele."

Dermtest aitab varakult avastada melanoomi ja muuta dermatoloogi konsultatsiooni paremini kättesaadavaks.

Ravispaahotelli arstid ja õed said enda käsutusse spetsiaalse tarkvara ja dermatoskoobi, millega sünnimärgist tehtud pilt võimaldab näha naha pinnaaluseid muutusi, mis enamasti ei ole silmale nähtavad.

Nende hindamine on eriti oluline nahakasvaja varases arengustaadiumis. Tarkvara aitab kiirelt edastada dermatoskoobiga tehtud pildi sünnimärgist erialaspetsialistile hindamiseks dermato-onkoloogia kliinikusse Tallinnas.

Patsiendile määratakse diagnoos ja soovitatakse edasine tegevusplaan tarkvara vahendusel. "Nii saab tuua eriarsti konsultatsiooni inimese kodule lähemale ja efektiivsemalt rakendada dermatoloogide aega," selgitas Kruus.

Dermtesti tasulise teenuse raames konsulteerivad distantsilt pilte dermatoloogid dr Niine nahakliinikust.

Tervis ravispaahotelli ravi- ja spaaosakonna juhataja Aivar Koppas sõnas, et inimesed on muutunud teadlikumaks nahavähi riskist. "Kehal on märgatud hiljuti tekkinud või muutunud teistest erinevat sünnimärki ning arstidelt küsitakse nõu ja abi. Kuna dermatoloogide järjekorrad on kõikjal pikad, otsustasime võtta kasutusele Dermtesti telemeditsiinilahenduse. Nüüd saabki tellida sünnimärgile eriarsti hinnangu," lisas Koppas.

Teenus on tasuline ja Pärnus maksab ühe sünnimärgi uuring 30 eurot, iga täiendav sünnimärk 15 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles