Tõstamaal 14aastase tüdruku surnuks sõitnud mees mõisteti viieks kuuks trellide taha (22)

Martin Laine
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna peeti Pärnus kohut Andrus Järviku üle, kes süüdistuse järgi sõitis kaks ja pool aastat tagasi Tõstamaa vallas surnuks 14aastase tüdruku. Kohus mõistis talle viis kuud šokivangistust, ülejäänud karistus tuleb täita tingimisi.

2014. aasta 26. juulil sõitis Pärnumaal Tõstamaa vallas Kastna külas maasturit Mitsubishi L200 juhtinud Järvik otsa jalgrattaga sõitnud14aastasele Hanna-Maryle, kes suri kohapeal.

Maasturit juhtinud Järvik lahkus õnnetuskohalt, jättis maha sõiduki ja ta tabati 13 tundi hiljem. Tunnistajate sõnutsi tarbis süüdistatav õnnetuse eel külapeol alkoholi, kuid pärast pool ööd metsas peitmist näitas alkomeeter joovet vaid 0,08 promilli. Haiglas tehtud vereproovid ei näidanud sedagi.

Prokurör Merry Tiitus selgitas, et liiklusõnnetuse põhjustamist ja sündmuskohalt lahkumist käsitletakse kohtupraktikas ühe teona, mistõttu loetakse õnnetuspaigast põgenemist liiklusseaduse rikkumiseks. "Seda arvestatakse karistuse mõistmisel,” rõhutas ta. 

Tiitus selgitas, et kuigi juhi võimalikku joovet liiklusõnnetuse toimumise ajal ei olnud võimalik tagantjärele mõõta, on see tunnistajate ütlustele tuginedes siiski asjaolu, mida karistuse mõistmise juures saab arvestada. 

"Mainitud asjaolusid arvestatigi konkreetse karistuse küsimisel ja mõistmisel," väitis ta.

Järvikule esitati süüdistus karistusseadustiku paragrahvi järgi liiklus- või käitusnõuete rikkumise eest ettevaatamatusest, kui sellega on tekitatud inimesele raske tervisekahjustus või põhjustatud inimese surm. Selle eest on võimalik karistada süüdlast rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistusega.

Seni olid kannatanu ja süüaluse esindajad proovinud lahendada asja kokkuleppemenetluses, kuid see polnud kahe aasta jooksul õnnestunud. Täna algas kohtupidamine üldmenetluse korras.

Istungi algul taotles prokurör siiski uuesti kokkuleppemenetlust. Kohus rahuldas taotluse ning mõistis kokkuleppele vastavalt Andrus Järvikule viis kuud reaalset vangistust. Karistusest ülejäänud aasta ja seitse kuud tuleb kanda tingimisi kaheaastase katseajaga.

Samuti mõistis kohus Järvikult välja 22 000 eurot kahjutasu kannatanu lähedaste kasuks. Lisaks jääb ta aastaks juhtimisõigusest ilma.

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles