Vanurite koduhoolduse vallas puudub konkurents

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2012. aasta on aktiivsena vananemise ja põlvkondade vahelise solidaarsuse Euroopa aasta.
2012. aasta on aktiivsena vananemise ja põlvkondade vahelise solidaarsuse Euroopa aasta. Foto: Raigo Pajula/Postimees

Ingrid Kostabi firma Introne OÜ on ainus Pärnumaa erafirma, mis tegeleb vanurite koduse päevase hooldamisega ja on seda teinud kaks aastat.

“Märkasin, et üks firma pakub Tallinnas sellist teenust. Mõtlesin, et Pärnus seda pole, miks mitte teha. Tegelikult pakume igasugust koduabiteenust laiale sihtgrupile, koristamisest lumelükkamiseni,” rääkis Kostabi, kelle firma tegevusalade loend on pikk, hõlmates näiteks küttesüsteemide renoveerimist ja sanitaartehnilisi töid. Peale selle töötab naine Pindi kinnisvarafirmas maaklerina.

Kostabi teeb koostööd töötukassaga, mille kaudu ta on võtnud tööle hooldaja, keskkonnatehnika lukksepa-abitöölise ja pakkunud praktikakohta Pärnumaa kutsehariduskeskuse õpilastele.

Ühe valdkonnaga leiba lauale ei too, aga ühendades mitu, jääb ellu.

Igapäevase suhtlemise käigus kohtus Kostabi majandussurutise ajal tööta jäänud keskealistega, kes nimetasid oma pädevusi loetledes, et on hooldanud vanurit või hoidnud lapsi.

Koduhooldusteenuse pakkumist alustas Kostabi kolme töötajaga. Kahe aasta vältel on kokku seitsme töötajaga teenindatud ligemale 30 klienti. Praegu on Kostabil välja saata kaks koduhooldustöötajat.

Konkurentsi pole

Mille poolest erineb Introne pakutav Pärnu linnavalitsuse osutatavast koduhooldusteenusest? Ilmselt on hind natuke kõrgem: 4.20 eurot tund. Kostabi pakub, et visiit kliendi koju kestab kindlasti tunni. Hooldamise aja arvestamine käibki tundide alusel. “Inimesed tahavad, et nende juures oldaks natuke kauem. Meie hooldustöötajal ei ole üle viie kliendi korraga,” selgitas Kostabi.

Teenust osutatakse ainult Pärnus, sest hooldajad sõidavad bussidega ja autot nende käsutuses pole. Nädalavahetustel ja pühade ajal on teenus 20 protsenti tavalisest kallim. Töötajad on osalenud koolituspäevadel

Kostabi sõnade kohaselt puudub vanurite koduhoolduses konkurents ja vastav ettevõtlusharu on välja kujunemata, sest maksujõulisi kliente on vähe. ”Palju helistatakse ja soovitakse meie teenust väljaspool Pärnut, valdades, Tartus ja Viljandiski. Lähedase hooldekodusse paigutamine on kallis ja nagu ei tahaks teda sinna panna ka,” rääkis Kostabi.

Ometi on koduhooldusteenust tarvis. Kostabi kõneles, et tema eakad vanemad elavad Võrumaal ja vajaksid hädasti sellist teenust, aga paraku pole see Eestis veel võimalik.

Üks esimesi Introne kliente oligi seotud ootamatult esile kerkinud probleemiga: Tallinnas elav naine helistas ja palus kiiresti aidata oma eakat ema, kellel oli kapp köögiseina pealt alla kukkunud ja vesi kraanist jooksis. Vanadaami aidati, ühtlasi hakkas tal iga päev abiks käima koduhooldaja. Pisiremont on eakate klientide kodus samuti tavaline – sedagi koordineerib Introne.

Vanurid kardavad ebaausust

Firma tööpõhimõte koduhoolduses on järgmine: üldjuhul otsivad ettevõtte esindajaga kontakti vanuri lapsed, kes elavad kusagil kaugemal, aga ka Pärnus, ent käivad päeval tööl või kasvatavad väikseid lapsi ja neil pole võimalik iga päev eaka lähedase eest hoolitseda.

Üheskoos Kostabi, hooldaja, vanuri ning vanuri esindajaga sõlmitakse täpne leping, kuhu pannakse kirja kõik koduhooldaja ülesanded.

Harilikult külastab hooldustöötaja klienti korra või kaks päevas. Lepingud on väga erinevad. Vanurit aidatakse ihuhooldusel ja igapäevatoimingutes, samas pole töötajal meditsiiniteenuse osutamise luba. Ravimite manustamise meeldetuletamisel aga ollakse abiks küll.

“Vaatame, et inimesel oleks kõht täis, ruumid soojad ja magamisase valmis,” seletas Kostabi. Muidugi annab eakas inimene esmalt teada, kas hooldaja on talle vastuvõetav inimene. “Vanurid kardavad ebaausust. Kardavad vargaid. See on mõistetav,” lisas ettevõtja.

On ju teada, et hooldustöö on alamakstud ja usaldusväärseid inimesi pole kerge leida. Nii tahaks Kostabi oma töötajatele rohkem maksta, aga paraku pole see võimalik: niigi läheneb kogu üritus heategevusele ja hooldada saab üksnes lisatööna.

Kui käia iga päev vanurit kaks korda päevas hooldamas, teeb see kokku 60 töötundi ehk 264 eurot kuus. Enamiku abivajajate pension ei võimalda nii palju maksta.

Kogu arveldamine käib ettevõtja kaudu ja klient saab alati kontrollida, kui palju tunde hooldaja on kulutanud. Kui on vaja poest süüa tuua, annab hooldustöötaja koos kaubaga üle ostutšekid. Teenuse tellijad maksavad arveid korralikult. Vahel katkestatakse teenus, sest raha pole.

Ilusad unistused

Kostabi on unistanud, et Eestis jõuab kunagi kätte aeg, kui ehitatakse sotsiaalmaja tüüpi maju pensionäridele. Nagu mudilastel on lasteaiad ja -hoiud, on eakatel “vanadeaiad”, kus eraldi sektsioonides elavad ise toimetulijad, juba abi vajajad ja voodihaiged. Hinnaskaala on vastavuses vajatava abiga. Kostabi on näinud selliseid vanurite kodusid Soomes, kus riik toetab niisugust ettevõtmist. Sellises kompleksis oleksid käsitöötoad, saaks käia saunas ja ekskursioonil.

“Olla eakas ei tähenda, et ollakse surija. Sageli jäävad vanad inimesed aga üksi nelja seina vahele surma ootama. Neil pole enam omaealisi, kellega suhelda,” tõdes ettevõtja. Eestis on see valus teema. Riik ei toeta ettevõtlust selles vallas. Aga nõudlus on olemas.

Kostabi on kinnisvaratöös näinud, et vanurid jäävad isegi lageda taeva alla: lapselaps on võtnud kodu peale hüpoteeklaenu ja kohtutäitur müüb eluaseme võlgade katteks.

Äsja palus linna lähedalt maalt abi voodihaige naine, kelle poeg ajuti joob ja kes peab hädapärase hankimiseks tubades roomama. Kahju on öelda “ei”. Oleks raha rohkem, saaks aidata kliente väljaspool Pärnutki.

“Kui maksujõulisi kliente jätkub, jätkan oma ettevõtmist hea meelega. Meeles tasub pidada, et meie hooldustöötajad on naised ja ainult üks neist jaksab inimest tõsta,” lisas Kostabi.

Soovitused neile, kes valmistuvad vanaduseks: otsige korter esimesele korrusele. Hea, kui põrand on uksepakkudeta, et seal saaks liikuda raamiga. Jälgige, et vannitoa uks oleks küllalt lai ja lävepakuta. Kõige sagedasem probleem koduhooldamisel on pesemine, sest raamiga liikuv inimene ei mahu tihti vannitoa uksest sissegi. Vanni asemel on parem dušinurk.

Ketri Kupper, Pärnu linnavalitsuse sotsiaalosakonna vanurite hoolekande peaspetsialist:

“Introne OÜ täidab Pärnu linnas praegu olevat lünka, sest linnavalitsuse allasutuse eakate avahoolduskeskuse pakutav koduhooldusteenus ei hõlma niisama laialdast tegevusalade loendit kui Introne pakutav.

Kui kodanik pöördub linnavalitsuse poole ja soovib abi, mida sotsiaalosakonna pakutavad sotsiaalteenused ei kata (üldjuhul just pisemad remonditööd, inimeste tõstmine), edastame abivajajale Introne kontaktandmed ja abivajaja saab nendega ühendust võtta ja oma olukorrale lahenduse.

Selle tõttu on sotsiaalosakonna arvates Introne ettevõtmine igati tervitatav ja vajalik.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles