Arstide nõudmised rahuldatakse osaliselt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik

Haigekassa nõukogu koosolekul anti haiglate liidule volitus arstide pakkumine suuremas osas vastu võtta tingimustel, et streik lõpeb ja palgatõusunõue rahuldatakse kahe aasta jooksul, ütles sotsiaalminister Hanno Pevkur.

Minister märkis, et haigekassa nõukogu sai hommikusel koosolekul haiglate liidult ülevaate läbirääkimiste seisust ja detailselt arutati arstide ja tervishoiutöötajate palganõudmisi. “Leppisime kokku, et haiglate liidule antakse volitus enamikus arstide pakkumine vastu võtta, seda aga kahel tingimusel: töörahu peab taastuma ehk streik lõppema ning maksumaksjal on võimalus arstide soovid rahuldada kahe aasta jooksul.”

Pevkur lisas, et kogu aeg on olnud plaanis haigekassa reservid kasutusele võtta ja seda tehaksegi. Haigekassa prioriteedid vaadatakse üle, arvestades maksulaekumisi, ja korrigeeritakse sellises ulatuses nagu vaja, et arstide soovid saaksid rahuldatud.

Tööandjate soov oli rahuldada nõudmised kolme aastaga, koosolekul leiti, et kolm aastat on liiga pikk aeg.

Haigekassa ettepaneku kohaselt võiks hooldajate palk järgmisel aastal tõusta ligi 14 protsenti, õdedel umbes kümme ja arstidel kuus protsenti.

Töökoormuste suhtes otsustas nõukogu pikendada ambulatoorset esmavisiiti seniselt 20 minutilt 25 minutini. “See loodetavasti vähendab korduvaid visiite, statsionaari tööaega on aga vaja veel arutada,” ütles Pevkur.

Eilsete läbirääkimiste järel esitasid arstide liit ja tervishoiutöötajate kutseliit ettepaneku võtta miinimumtunnitasude tõstmiseks haigekassa jaotamata tulemist 2013. aastal kasutusele seadusega maksimaalselt lubatud osa ja tõsta hooldajate miinimumpalka haigekassa hinnakirjas 23 protsenti, õdedel 17,5 ja arstidel 11 protsenti.

Teise ettepaneku järgi suurendataks ambulatoorsel esmasel visiidil arsti ja õe tööaega 20 protsendi võrra ja iga statsionaari voodipäeva kohta arsti ja õe arvestuslikku tööaega 16 protsendi võrra. See vähendab töö intensiivsust ja võimaldab tegelda iga patsiendiga senisest kauem ja põhjalikumalt.

Streigi alguses pakkus haiglate liit arstidele 6,6protsendist palgatõusu. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles