Pärnu tõstab maamaksumääri keskmiselt 20 protsenti

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnu linnavalitsus saatis volikogule otsustamiseks määruse eelnõu, mille vastuvõtmisel kehtestatakse 2013. aastast uued maamaksumäärad.

Riigikogus vastu võetud ja järgmise aasta 1. jaanuarist jõustuva maamaksuseaduse muudatuste alusel on maaomanik vabastatud maamaksu tasumisest enda omandis elamumaa puhul linnas kuni 1500 ruutmeetri ulatuses, kui sellel maal asuvas hoones on tema elukoht vastavalt rahvastikuregistrisse kantud elukohaandmetele.

See tähendab, et maamaksu tasumisest on 2013. aasta 1. jaanuarist vabastatud kõik Pärnu linnas kuni 1500 ruutmeetrit maad omavad isikud, kes rahvastikuregistriski on oma elukohaks märkinud samal kinnistul asuva elupinna.

Eelnevast tulenevalt kaob vajadus rakendada Pärnus seni kehtinud 30protsendist maamaksusoodustust riikliku pensionikindlustuse seaduse alusel pensioni saajale ja 50protsendist soodustust represseeritutele, kuivõrd see soodustus on pärnakatele kaetud maamaksu täieliku vabastusega.

Pärnu linnavalitsuse teatel laekub sel aastal linnaeelarvesse maamaksu 1,12 miljonit eurot. Arvestades riigikogu otsust maamaksust vabastamise kohta, vähenevad järgmisel aastal linna tulud maamaksu osas arvestuslikult 340 000 euro võrra.

Kuigi tänini ei ole riik otsustanud maamaksu kompenseerimist, on eelnõudes räägitud maamaksu kaotamise hüvitamisest omavalitsustele laekuva üksikisiku tulumaksu määra tõstmise kaudu seniselt 11,4 protsendilt 11,57 protsendini. See kataks tulude vähemlaekumisest 76,5 protsenti ehk 260 180 eurot. 79 820 eurot jääb katteta.

Sellega seoses teeb linnavalitsus ettepaneku kehtestada elamumaa maksumääraks kõigis hinnatsoonides 2,5 protsenti maa maksustamishinnast aastas. Ärimaa maksumäärad tõusevad keskmiselt 20 protsenti, jäädes hinnatsoonist olenevalt vahemikku 0,8–1,8 protsenti maa maksustamishinnast aastas (lubatud ülemmäär on 2,5 protsenti). Muu sihtotstarbe, sealhulgas tootmismaa puhul jäetakse seni kehtinud maksumäärad (0,7–1,5 protsenti) muutmata.

Maksumäära tõus puudutab Pärnu linnas elamumaad omavaid juriidilisi ja füüsilisi isikuid, kelle rahvastikuregistrijärgne elukoht ei lange kokku maksustatava maatüki aadressiga või kellel on üle ühe elamumaa maatüki või kelle maatüki suurus ületab 1500 ruutmeetrit. Kaasomandi puhul on omanikud maamaksust vabastatud kokku 1500 ruutmeetri ulatuses, korteriomandite puhul see piirang ei kehti.

Määruse rakendumisel laekub järgmisel aastal Pärnu linna eelarvesse maamaksu samas suurusjärgus kui käesoleval aastal. See võimaldab täita eelarvestrateegiasse planeeritud maamaksu laekumise prognoosi ja soodustab Pärnu koduomanike registreerimist Pärnu linna elanikuks.

Maaomanik, kellel rahvastikuregistris pole vastavat kannet, kuid kes soovib maamaksuvabastust, peaks oma elukohakandes tegema vastavad muudatused 25. detsembriks 2012.

Eelnõu tuleb arutamisele linnavolikogu 18. oktoobri istungil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles