Valik tööinspektsiooni saabunud küsimustest ja juristide vastustest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix
Kas tööandjal on õigus saata töötajad palgata puhkusele?

Palgata puhkust võib anda ainult töötaja soovil, tööandjal ei ole oma ühepoolse otsusega võimalik kedagi palgata puhkusele saata. Kui tööandja on töötaja oma algatusel saatnud palgata puhkusele, on töötajal õigus nõuda selle aja eest saamata palka. Palgata puhkuse kestusele seadus piire ei sea, see võib olla kui tahes pikk ja seda võib anda nii mitu korda aastas, kui pooled võimalikuks peavad.



Kas raseda koondamine on võimalik?


Töölepingu seadusest tulenevalt on üldjuhul tööandjal keelatud lõpetada tööleping raseda või isikuga, kes kasvatab alla kolmeaastast last. Erandina on lubatud nimetatud isikutega tööleping lõpetada ettevõtte likvideerimisel, tööandja pankroti väljakuulutamisel, töötaja katseaja ebarahuldavate tulemuste tõttu, töötaja süülise käitumise korral või põhikohaga töötaja tööle võtmisel, seda siiski üksnes tööandja asukoha tööinspektori nõusolekul.



Kas tööandja saab töötaja palka vähendada?


Palgaseadus ütleb, et töölepingus kokkulepitud palgatingimusi on lubatud muuta ainult poolte kokkuleppel. Soovitav on tööandjal teha kirjalik ettepanek, näidates, mis kuupäevast ta soovib muuta töötaja palgatingimusi.



Kui kokkulepet ei saavutata ja tööandja ikkagi palka langetab, võib töötaja nõuda vähemsaadud tasu töövaidluskomisjoni või kohtu kaudu või taotleda töölepingu lõpetamist, sest tööandja rikub temaga sõlmitud töölepingu tingimusi. Töölepingu lõpetamise soovist peab töötaja viis päeva ette teatama ja tööandja maksma töötajale kahe kuu keskmise palga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles