Ringkonnakohus jättis nõude Järvesalu vastu jõusse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vello Järvesalu.
Vello Järvesalu. Foto: Ants Liigus

Tallinna ringkonnakohus jättis eile jõusse Pärnu maakohtu otsuse, millega esimese astme kohus mõistis taastusravikeskuse Estonia endiselt juhilt Vello Järvesalult taastusravila kasuks välja üle 20 000 euro.

Ringkonnakohus leidis, et maakohus ei ole faktiliste asjaolude tuvastamisel menetlusõiguse norme rikkunud, samuti ei ole maakohus rikkunud tsiviilasja menetlemisel kostja õigusi.

Kolleegiumi hinnangul on maakohus otsust tehes tõendeid õigesti hinnanud. Maakohus on muuhulgas tõendina hinnanud Järvesalut puudutavas kriminaalasjas tehtud otsust ning audiitori raportiga ja esitatud dokumentaalsete tõenditega oli tuvastatud hageja vara omastamine kostja poolt.

Kohus ei nõustunud kaebuse väitega, mille kohaselt ei ole pooltevahelist juhatuse liikme lepingut erakorraliselt üles öeldud. Kolleegium ühines maakohtu seisukohaga, et lepingu ülesütlemise põhjuseks oli kostja poolt hageja vara enda huvides kasutamine ja tegutsemine viisil, mis kahjustas hageja vara.

"Seetõttu ei olnud Järvesalul õigust talle makstud hüvitisele ja hageja oli õigustatud selle tagasi nõudma. Kaebuse väited ei andnud alust maakohtu otsuse tühistamiseks ning maakohtu otsus tuli muutmata jätta," märkis ringkonnakohus.

Pärnu maakohus rahuldas möödunud aasta lõpus AS Taastusravikeskus Estonia hagi Järvesalu vastu, mõistes temalt välja alusetult makstud hüvitise 23 225 euro ulatuses. Ühtlasi mõistis kohus Järvesalult välja viivise alates tunamullu 27. maist kuni nõude tasumiseni.

Taastusravila esitas Järvesalu vastu tsiviilhagi 23 225 euro ulatuses, millele lisanduvad viivised. Tegemist on osaga talle 2009. aastal makstud 783 947 kroonist ehk juhatuse liikme lepingust tuleneva kümne kuu tasust.

2009. aasta sügisel maksis Estonia eelmine juhataja Maarika Koch Estonia vara omastamises süüdistatud Järvesalule lahkumishüvitiseks 783 947 krooni, millest 460 000 oli juhatuse liikme lepingust tulenev kümne kuu tasu, 319 765 krooni kasutamata jäänud 203 puhkusepäeva kompensatsioon ning 4181 krooni paari päeva palk. Pärnu uus võimuliit pidas Kochi otsust vaieldavaks ja vabastas ta ametist.

Tunamullu 8. septembril mõistis Pärnu maakohus Järvesalu ametikuritegudes süüdi ning määras talle kokkuleppemenetluse korras rahalise karistuse. Kohus määras Järvesalule liitkaristusena 125 päevamäära ehk 154 500 krooni suuruse rahalise karistuse. Eelvangistuses viibitud kolm päeva vastab üheksale päevamäärale, seega kuulus Järvesalul ärakandmisele rahaline karistus 116 päevamäära ulatuses ehk summas 143 376 krooni.

Menetluskuludena tuli Järvesalul tasuda riigituludesse 17 863 krooni ning AS Taastusravikeskus Estonia tsiviilhagi katteks 36 690 krooni.

Samas kriminaalasjas kohtu all olnud Raivo Fridolini osas kohaldas kohus kriminaalmenetluse seadustikus ettenähtud võimalust kriminaalmenetluse lõpetamiseks oportuniteediga, temale pandi kohustuseks maksta riigi tuludesse 35 000 ja menetluskulude katteks veel 8818 krooni.

AS Oma Ehitaja loobus tsiviilhagi menetlemisest kriminaalmenetluse raames.

Süüdistuse kohaselt kasutas Järvesalu Estonia vara enda huvides, omamata selleks volitusi. Kasutades ära oma õiguslikku võimu temale usaldatud võõra vara üle, korraldas Järvesalu korduvalt isiklike kulutuste tasumise ettevõtte vara eest kokku rohkem kui 51 000 krooni eest. Lisaks süüdistati teda mitmesuguste dokumentide võltsimises eesmärgiga omandada õigusi või vabaneda kohustustest, samuti võltsitud dokumentide kasutamises.

Tõendamist leidis, et ta on kahel korral esitanud äriühingule võltsitud arveid, millega tõendas koolitustel osalemist, ühel korral pangale esitanud võltsitud palgatõendi ja ühel korral võltsitud töövõimetuslehe alusel kõrvale hoidnud kaitseväe õppekogunemisest. Veel süüdistati Järvesalu selles, et esindades taastusravikeskust Estonia riigihanke raames tehtavate basseini- ja saunakompleksi ehitustööde teostamiseks sõlmitud töövõtulepingus ASiga Oma Ehitaja, kihutas viimase projektijuhti Raivo Fridolini toime panema omastamist ja pöörama talle usaldatud ettevõtte vara suures ulatuses ebaseaduslikult Järvesalu kasuks.

2007. aasta oktoobrist kuni järgmise aasta maini on AS Oma Ehitaja kuludesse kantud ja ettevõtte poolt tasutud rohkem kui 783 000 krooni Estonia ehitustööde projekti nimetuse all ehitustööde, -teenuste ja -materjalide eest, millel puudub seos Estoniaga. Nimetatud kulud olid tegelikult seotud Vello Järvesalu naistuttavale kuuluva elamu ehitustöödega.

Fridolin sai süüdistuse selles, et olles Oma Ehitaja projektijuht, kasutas ta ettevõtte vara selleks volitusi omamata kolmandate isikute huvides, mis seisnes AS Oma Ehitajale esitatud arvete alusel vastavalt Järvesalu soovidele tema naistuttava eramu ehituseks kulunud ehitustööde ja -materjalide tasumises Oma Ehitaja vara eest rohkem kui 783 000 krooni suuruses summas.

Politsei pidas Pärnu linnavolikogu Reformierakonna fraktsiooni endise juhi Järvesalu kaheks päevaks kinni 2008. aasta oktoobris, kuid tema vahi alla võtmist prokuratuur ei taotlenud. Järvesalu ise väitis eeluurimisel, et ei ole seadust rikkunud. Hiljem taandas taastusravikeskuse Estonia nõukogu Järvesalu juhatuse liikme ametikohalt.

Järvesalu astus erakonnast välja tunamullu 21. jaanuaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles