Siim Kallas: Rail Balticu rahastamine sõltub ELi eelarvest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raudtee. Illustreeriv foto.
Raudtee. Illustreeriv foto. Foto: Urmas Luik

Euroopa Komisjoni asepresident Siim Kallas ütles intervjuus ajalehele Postimees, et Rail Balticu kiirraudtee uue trassi rahastamine sõltub Euroopa Liidu (EL) järgmise seitsmeaastase perioodi eelarveläbirääkimistest.

"Siin on paar elementi, mille osas saame ehk targemaks novembri lõpus, aga võib-olla ka mitte," ütles Kallas.

"Üks neist on eelarve üldine suurus. Komisjon on seitsmeks aastaks pakkunud välja eelarve, mis on umbes triljon eurot," ütles Kallas. "Käivad igasugused jutud selle kärpimisest. Küsimus on, kui kaugele see läheb. Riigid on tulnud välja  ettepanekutega ja mõni neist on päris hull."

Kallase sõnul on kärpimise puhul küsimus, kas eelarvet kärbitakse igalt poolt võrdselt. "Mõistagi on minu huvi, et kärbitaks kõigilt ühtviisi, et ei tekiks olukorda, kus Euroopa Ühendamise Rahastu kukuks välja või saaks nii palju kärbitud, et ta muutuks ebaoluliseks."

Euroopa Ühendamise Rahastu mahuks on Euroopa Komisjoni pakutud eelarveprojektis 50 miljardit eurot, sealhulgas 31,7 miljardit eurot transpordi ja 20 miljardit eurot energia- ja infotehnoloogiavõrgustikele. Rahastust peaks kava kohaselt osaliselt rahastatama Rail Balticu ehitust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles