Kased toodi veevärgile ohvriks

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolm kaske said Pärnus Ranna puiesteel kaevetööde käigus kannatada.
Kolm kaske said Pärnus Ranna puiesteel kaevetööde käigus kannatada. Foto: Urmas Luik

Pärnus veetorusid maa alla ajavad Lemminkäinen Eesti ASi töömehed pidid valima, kas saada puuga pähe või ennetada seda ja võtta kolm Ranna puiesteel torutöödele ette jäänud kaske maha. Otsus langetati kaskede kahjuks.

Seda enam, et varem või hiljem oleks läbiraiutud juurtega puud põrmu langenud. “Kui me oleks idioodid olnud, oleks me need talveks püsti jätnud, aga kevadel oleks need nagunii kukkunud,” oletas Lemminkäineni torulukksepp Raigo Meiks, kelle sõnade järgi olnuks rumal ja vastutustundetu seada ohtu nii inimesed kui kõrval kasvavad puud.

Uued asemele

Torulukksepaga sama meelt on Pärnu linnaaednik Piret Unn, kes puude langetamisele oma heakskiidu andis. “Need vajusidki juba kaela, polnud muud lahendust, kui need sealt likvideerida, kuna need oleks linnakodanikele väga ohtlikuks muutnud, neid ei andnud kuidagi enam püsti hoida,” selgitas ta otsuse tagamaid.

Ranna rajoon olevatki linnaaedniku selgitusel madal ja kaevetööde käigus kergesti liikuma hakkava liivapinnasega, kus pole palju vaja, et maapind puude alt ära vajuks. Nõnda pole juurtel kusagile kinnituda.

Linlastel ei maksa siiski peljata, et Ranna puiesteed ääristav kaseallee nüüd auklikuks jääb. Ei, Lemminkäinen peab mahavõetud kased uutega asendama. “Sel aastal kindlasti mitte, aga vaatab järgmine aasta,” ütles Unn.

Selge on see, et päris niisama kõrgeid kaski saetute asemele panna ei saa. “Tuleb ikka tuua selline kask, mis kasvama ka läheb,” seletas Unn, et istik ei tohi olla liiga väike ega suur, vaid nii umbes kuue meetri kõrgune. Kohe sellised puukooli lõpetanud kased tuleb Unni kinnitusel tuua: need teavad, kuidas juured maha ajada ja end taeva poole sirutada.

Inetud saeme seibideks

Keerulisem on seis samuti torutööde tallermaaks olnud Supeluse tänaval, kus lausa ridamisi näeb kuivamistunnustega kaski. “Seal on minu teada seitse või isegi üheksa juba peaaegu kuivanud kaske, mis tuleb maha võtta,” avaldas Unn, kes oma silmaga on olukorra üle vaadanud. Küll ei saa tema kinnitusel väita, nagu oleks kased pärast tänavusuviseid kaevetöid kiratsema hakanud.

Kaskede hääbumine on Unni teada palju varem alguse saanud. “No vaat, ei oskagi öelda, mis neile seal ei sobi, võib-olla on selline pinnas, mis neile ei sobi. Kogu see linna müra ja kära ja gaasid, mis ei sobi,” loetles linnaaednik tõenäolisi mõjureid, mis vähem elujõulised isendid surmata võisid.

Ent olgu süüdlane kes või mis tahes, kuivanud puud tuleb Unni kinnitusel Supeluse tänavalgi saagida. “Lehed langevad ja hakkab vaiksem periood pihta, siis äkki on võimalik need kuivanud puud sealt ära võtta?” arutles ta sae käimatõmbamise algusaja üle. “Ei ole mõtet hoida selliseid ohtlikke ja inetuid puid.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles