Jõõpre vanasse puumajja plaanitakse käsitöökoda

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome käsitöökool soovib Euroopa toetuste abil rajada Jõõpre vanasse koolimajja käsitöökoja, kus korraldada kursusi Balti riikide noortele, kel soov õppida hiljem Soomes restaureerimist ja konserveerimist.
Soome käsitöökool soovib Euroopa toetuste abil rajada Jõõpre vanasse koolimajja käsitöökoja, kus korraldada kursusi Balti riikide noortele, kel soov õppida hiljem Soomes restaureerimist ja konserveerimist. Foto: Ants Liigus

Kui Jõõpre lasteaed Jõmmu kolib uude hoonesse, on kavas vanasse puumajja, mida teatakse Jõõpre vana koolihoonena, rajada Soome Jurva käsitöökooliga koostöös käsitöökoda.

Jõõpre põhikooli direktor Mati Sutt rääkis, et Jõõpre koolil on 15 aasta pikkune koostöökogemus Soome Kurikka valla Jurva käsitöökooliga. See on Eesti mõistes kutseõppeasutus, kuhu saab minna õppima pärast põhikooli ja gümnaasiumi lõpetamist.

Jurva käsitöökoolis on käinud restaureerimist ja käsitööd õppimas kümmekond Jõõpre kooli õpilast.

Jurva käsitöökool on tundnud huvi Eestis koolituskeskuse rajamise vastu, et valmistada seal ette Balti riikide õpilasi, kel soov jätkata õpinguid Jurvas restaureerimise ja konserveerimise erialal.

“Jõõpret peetakse kõige sobivamaks ettevalmistuskeskuse kohaks. Oma rolli mängivad siin kauased sõprussuhted kooli ja valla vahel. Samuti Audru valla koostöö Läti Grobina vallaga, mis on olnud Audru ja Kurikka valla koostööpartner. Kuu aega tagasi käisid soomlased siin ja filmisid kogu maja üles,” rääkis Sutt. Tema sõnade kohaselt on Kurikka linnapea näidanud üles valmidust Euroopa Liidu järgmise eelarveperioodi avanedes panustada Eestisse.

Suuline kokkulepe käsitöökoja rajamise suhtes on olemas ja Sutt avaldas lootust, et peagi jõutakse kirjaliku lepinguni. “Kui muidugi sõpruskooli majanduslikud võimalused raskemaks ei muutu,” lisas ta. Teadaolevalt on Soomes käsil Jurva ja Seinajoe kooli liitumine.

Jõõpresse on saadetud juba kangasteljed, kangavärvimise press ja puutöö tegemiseks vajalik tehniline varustus ja nüüd oodatakse maja vabanemist: lasteaialapsed kolivad uutesse ruumidesse märtsis.

Käsitöökojas saaks õppida lihtsamaid käsitööliike, nagu kangakudumine ja puulõige. Erialane süvaõpe toimuks huvilistele juba Jurvas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles