Häädemeeste vald plaanib Valge külalistemaja ostu

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valge külalistemaja on Häädemeestel külastajaid majutanud 1992. aastast.
Valge külalistemaja on Häädemeestel külastajaid majutanud 1992. aastast. Foto: Henn Soodla

Häädemeeste vald plaanib võtta neli miljonit krooni laenu, et osta ärimees Jaak Valgelt keset alevikku asuv Valge külalistemaja ja kolida sinna hooldekodu.


Häädemeeste abivallavanem Toomas Abel möönis, et kuigi vallaeelarve tuleb tänavu pingeline, nii et asutuste majandamiskulusid kärbitakse 30 protsenti ja võib-olla tuleb aasta jooksul veel kärpida, minnes palgakärbete ja koondamisteni, pidas vallavolikogu (mitte küll täies koosseisus) vajalikuks hoone küsitud hinnaga ära osta.



Abel selgitas, et ehkki nii ostu- kui laenuvõtmise otsus on tehtud, lähtuti eeldusest, et kunagisse külalistemajja viiakse üle hooldekodu ja selle tegevuseks saadakse toetust tõukefondidest (KOIT-kava 2009-2012), kuna riik ei luba kohalikel omavalitsustel praegu muuks otstarbeks kui ainult Euroopa Liidu toetuse kasutamiseks laenu võtta. Järelikult on nii laenuvõtt kui hoone ost võimalik vaid juhul, kui vallal õnnestub saada see toetus.



AS Valge Hotelli kaudu hoone ainuomanik Jaak Valge sõnas, et 5. oktoobril 1992. aastal hotellina uksed avanud külalistemaja on viimastel aastatel olnud lahti suvekuudel. Valge rääkis, et kui vald maja ei osta, seda majutuseks enam ei avata ja sel juhul tuleb tal endal hoonele uus funktsioon välja mõelda.



“Minu arust on vallal väga hea mõte ja ainuõige lahendus sellele majale, mis kunagi oli kolmetärnihotell ja on nii spetsiifiline, et teda maksimaalselt aasta ringi ära kasutada. Kindlasti on seda ümber ehitada odavam kui uut ehitust alustada, majanduslikult on see vallale väga õige samm,” tähendas Valge.



Külalistemaja ümberehituse ja sinna eakate hooldekeskuse rajamise hinnanguline maksumus koos ostukuludega (mis osaliselt on abikõlblikud) on umbes 25 miljonit krooni, sellest toetuse osaks arvestatakse 20 miljonit krooni.



Abivallavanem selgitas, et Häädemeestel on küll praegugi hooldekodu, kuid seal on vaid 28 kohta ning kümmekond soovijat ootab järjekorras. Praeguse hoone laiendamisega lisanduks maksimaalselt kümme kohta, korraks kaoks järjekord, kuid tulevikus see ainult pikeneb.



Seevastu külalistemaja mahutab vähemalt 45 inimest ja viis kohta on dementsete vanurite hoolduseks. Lisanduvad uued funktsioonid: vanurite päevahoid, eakate klubiline tegevus, õendusteenus, vajadusel teiste asutuste toitlustamine, sauna- ja vesiraviteenus.



Külalistemaja kõigis tubades on juba WC ja dušš (praeguses hooldekodus asuvad need korrustel). Hoone on kolmekorruseline, peale selle soklikorrus, ligipääsetavus lahendatakse lifti, kaldteede ja sobivate ustega.



Abel märkis, et praegune hooldekodu on kohandatud 1988. aastal ehitatud kortermajja ning sealne olukord ilma renoveerimise ja juurdeehituseta ei võimalda viie kuni kümne aasta pärast enam hooldekodu teenust pakkuda.



“Hooldekodu renoveerimine koos juurdeehitusega läheks maksma vähemalt 20 miljonit krooni. Arvestades, kui palju lisanduks uues hoones võimalusi, on see küllaltki väike vahe,” nentis Abel.



Senine hooldekodu kohandataks sotsiaalkorteriteks, mille järele on vallas terav vajadus. Hooldekodu kolimise ja laiendamise kõrval taotleb Häädemeeste vald KOIT-kavast toetust Metsapoole põhikoolile võimla ehituseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles