Pärnumaa aasta tegijad säratavad teisigi

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tegus maanoor Heleri All on eakaaslastele eeskujuks, temaga koos rõõmustavad Pärnumaa Kodukandi juhatuse liige Kadri-Aija Viik ja maavanem Andres Metsoja.
Tegus maanoor Heleri All on eakaaslastele eeskujuks, temaga koos rõõmustavad Pärnumaa Kodukandi juhatuse liige Kadri-Aija Viik ja maavanem Andres Metsoja. Foto: Ants Liigus

Kaunist tava järgides tunnustab Pärnumaa jõulude eel lahkuva aasta tegijaid, inimesi, kes säratavad teisigi enda kõrval ja on mõne algatuse või ettevõtmise juures enim silma paistnud.

Kodanikuühiskonna tegijate tänuvastuvõtt toimus kesknädala pärastlõunal maavalitsuse saalis, esines mitmekülgne noor muusik, Vändra vallast pärit Hanna Valk ja mõtlemisainet andvaid vahepalu luges Krista Habakukk, kes on Pärnumaa ettevõtlus- ja arenduskeskuse nõustaja.

Kaasamine

Avakõneleja, maavanem Andres Metsoja nentis, et kodanikuühiskonna vanker veereb tõrgeteta vaid koostööd tehes ja riigi bürokraatia ei suuda seda teelt lükata.

“Raamid on ees, aga maailma võib näha natukene teise nurga alt, kui oleme harjunud, hea meel on, kui midagi saab tehtud ja märk sellest jääb tulevikku,” rääkis maavanem, kelle sõnade järgi hea küla ja kogukonna tunnus on toimimine.

“Te kõik olete tegijad, sest teile meeldib oma pere kõrval hoolitseda teiste eest, sest omaette nokitsemine ei vii nii kaugele kui üheskoos tegutsemine,” lausus Pärnumaa ettevõtlus- ja arenduskeskuse (PEAK) juhatuse liige Imbi Lepik-Martinson.

Kodanikuühiskonna, avaliku ja ärisektori kaasatuse näitena nimetas Lepik-Martinson projekti, millega noored hakkajad said võimaluse naasta kogukonna toel tööturule ning 42 osalenust 30 on leidnud meelepärase töö.

Kaasamine, koostöö ja märkamine olid tänavuse esiletõstmise märksõnad. Sellest lähtus kodanikuühiskonna 2012. aasta tegijate kandidaatide vahel valikut teinud žürii, milles PEAKi, maavalitsuse ja omavalitsuste liidu esindajad. Konkurss toimub viies kategoorias ja nagu i-le täpi panek selgub Pärnumaa kodanikuühiskonna aasta tegu.

Tänavune aasta tegu on SA Päästeala Laste Toetusfondi asutamine.

“Sõnad jäävad toppama, sest neid ei oskagi öelda,” tunnistas Krista Habakukk. Lisades, et kuigi tegu ise on ehk nähtamatu, on selle suurus mõõtmatu ja tegija inimene, kellele meeldib tegelda lastega ja kelle õhin ning pühendumus kutsealale kaasab teisigi. See inimene on suure pere isa, Pärnu päästekomando päästja Antti Lääts.

“Head inimesed, esimese hooga ei oskagi midagi öelda,” ütles Lääts. “Selle tunnustuse ühel pool peaks olema kogu Pärnu päästekomando, teisel pool minu pere – abikaasa ja lapsed.”

Märkamine

Aasta vabatahtliku laureaadi nimetuse pälvinud Jüri Leesmäe jäi sõelale kui mees, kes õhutas korraldama esimest korda suurüritust, Pärnumaa võidupüha maratoni, oli selle juhendaja, vabatahtlik rajameister. Tema juhendamisel oli 22. juunil võistlust korraldamas umbes 100 rajateenindusega seotud vabatahtlikku ja rajale läks ligi 450 jooksjat.

Esildises mainitakse, et Jüri Leesmäe on tegutsenud liikumisradadega ning Reiu-Raeküla tervisespordikeskus Pärnu linna, Tahkuranna ja Paikuse valla piiril kujuneb tema visiooni järgi.

Maakonna teine oma meeriga linn Pärnu kõrval on Sindi, mille linnavalitsus pälvis aasta kodanikualgatust toetava kohaliku omavalitsuse nimetuse. Linna arendamise kõrval on märgatud abikäsi sirutada naiste varjupaigale, aidatud hankida esmast sisustust ja abistades varjupaiga elanikke sotsiaaltöötaja ning lastekaitse spetsialisti nõustamisega. Tunnustuse võttis vastu Sindi linnavalitsuse haridus- ja kultuuritöö spetsialist Sigrid Jamnes.

Aasta kodanikualgatust toetava äriühingu laureaadiks tõusnud OÜ R&G peamine tegevusala on seltskonnamängude korraldamine, kuid väärtustatud on ka heategevus. Osaühing, mille juhatuse esimees on Regina Gololob, on aidanud Pärnu naiste varjupaika laste mängudega, kogunud riideabi. Suvise „Augustiunetuse“ ajal osales osaühing annetuskohviku Mehed Ei Nuta tegevuses, raha koguti varjupaiga lastele koolitarvete ostmiseks. Naisseltsid ja pereklubid saavad oma üritusteks kasutada osaühingu kohvikuruume Suur-Sepa tänavas tasuta.

Koostöö

Pärnumaa külaliikumine Kodukant valib tegijad kolmes kategoorias, need on aasta küla, sädeinimene ja tegus maanoor. Auhinnad andsid laureaatidele üle maavanem Andres Metsoja ja Pärnumaa Kodukandi juhatuse liige Kadri-Aija Viik.

Audru valla veidi üle 300 inimesega Lindi küla ja MTÜ Lindi Külaselts Marge Massa eestvedamisel on suutnud teha sedavõrd palju, et tõusid aasta küla pjedestaali kõrgeimale astmele. Koostöös MTÜ Lindi Sadamaarendusega on rannaküla ilme muutunud, sadamas paranenud kalurite töö- ja olmetingimused. Suvel oli Lindi maakonnas Soometsa küla kõrval ainus, mis osales üleriigilises „Avatud külaväravate“ projektis ja tutvustas tegevust ka riigikogu esimehele Ene Ergmale.

Tootsist pärit ja Pärnus õpinguid jätkav Heleri All on tegus maanoor 2012, kes on tegev Eesti noorteühenduses 4H, kuulub Ülejõe gümnaasiumi õpilasesindusse, laulab, mängib mitut pilli, tantsib ja oli õppeprogrammi “Maal on vahva” üks elluviijaid.

Aasta sädeinimesele esitatud nõuded on konkursi statuudi järgi isiklik tuntus, autoriteetsus ja aktiivsus oma kodukohas. Rohkem kui selle mõõdupuuga võib hinnata MTÜ Tahkuranna Naisseltsi esinaise Renate Linnu tegevust. Ta on olnud Tahkuranna vallavalitsuse parem käsi Tahku tarest külakeskuse arendamisel.

Tänuvastuvõtul kingiti laureaatidele ja nominentidele tuleva aasta tegude kalender, kuhu nad saavad lisada taas enda omad.

Pärnumaa tunnustas

* Aasta küla: Audru valla Lindi küla, MTÜ Lindi Külaseltsi esimees on Marge Massa.

* Aasta sädeinimene: Renate Lind, MTÜ Tahkuranna Naisselts.

* Tegus maanoor: Heleri All, Tootsist pärit Pärnu Ülejõe gümnaasiumi õpilane, mitmekülgne noor, kes on tegev Eesti 4H ridades.

* Aasta kodanikuühendus: MTÜ Pärnu Shalomi Abikeskus, laste varjupaiga asutaja, murdnud läbi ametkondlike tõkete.

* Aasta vabatahtlik: Jüri Leesmäe, Pärnumaa võidupüha maratoni ellukutsuja, kaasas oma tegevusse üle 100 vabatahtliku.

* Aasta kodanikualgatust toetav äriühing: OÜ R&G, mis toetas naiste varjupaika laste mängude ja koolitarvetega, annab ruume tasuta kasutada naisseltsidele ja pereklubidele.

* Aasta kodanikualgatust toetav kohalik omavalitsus: Sindi linnavalitsus, pidev koostöö naiste varjupaigaga ning sotsiaaltöötaja ja lastekaitse spetsialisti nõuanded.

* Pärnumaa kodanikuühiskonna aasta tegu 2012: SA Päästeala Laste Toetusfondi asutamine kutselise tuletõrjuja Antti Läätse algatusel ja tegevusega kahjutules kannatanute ning päästeala töötajate laste toetamine.

Andmed: Pärnu Postimees

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles