Linavabrik lõpetab Pärnus tegevuse

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poolid Pärnu linavabrikus.
Poolid Pärnu linavabrikus. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

AS Wendre ostis kolmapäeval iirlastest omanikelt Pärnu linavabriku kinnistu, kuna hoones senist tegevust ei jätkata, tähendab see poolesaja inimese koondamist ja kohaliku linatööstuse lõppu.


“Kui tootmine ei tasu ennast enam ära, tuleb see seisma panna ja asjad ära müüa, nii palju kui müüa annab,” põhjendas vabriku tegevjuht Arvo Villmann omanikfirma W.F.B Baird & Co Ltd. otsust vabriku kinnistu müüa.



Siinsele tootmisele sai Villmanni selgitusel saatuslikuks Hiinas kolm-neli aastat tagasi odavalt valmistama hakatud linatoodang, mis maailmaturu uputas. Et samal ajal vähenes nõudlus linatoodete järele, jäigi kallimalt tootjatel kaup lattu seisma. “Ja nüüd muidugi lõpus see globaalne asi, mis juhtus, see forsseeris seda protsessi,” ei jäta maailmamajanduse nigel seis Villmanni kinnitusel oma mõju avaldamata siinsetele tootjatelegi.



Veel 2002. aastal oli Pärnu linavabrikus 760 töötajat, kellest nüüdseks alles jäänud poolsada on koondamisteate juba kätte saanud. “Ega see kellelegi rõõmu tee,” nentis Villmann.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles