Galerii: sulavesi uputas Pärnu uue kunsti muuseumi

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu uue kunsti muuseumisse tungis lumesulavesi, mistõttu tuli maja külastajatele sulgeda.
Pärnu uue kunsti muuseumisse tungis lumesulavesi, mistõttu tuli maja külastajatele sulgeda. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Laupäeva pärastlõunal valgus Pärnu uue kunsti muuseumi katuselt hoonesse sulavesi, mistõttu maja tabas elektrikatkestus ja hoone tuli külastajatele sulgeda.

Pärnu uue kunsti muuseumi esindaja Vaiko Eduri sõnutsi tungis vesi majja hoone lõunapoolses otsaseinas asuva äravoolutoru kaudu, mis kolmanda ja neljanda korruse vahel ummistus ning sulavesi hakkas seina vahelt majja pressima.

«Katusel oli lume sulamise järel 30–40sentimeetrine veekiht, mis voolab ära maja seina sees oleva äravooolutoru kaudu. Kolmanda-neljanda korruse vahel toru ilmselt jäätus ja umbes poole tunni jooksul pressis sealt vett majja,» kirjeldas Edur kella 14 paiku juhtunud veeavariid.

Eduri sõnutsi uputas majja tunginud vesi kolmanda ja teise korruse põranda ja tungis seinte kaudu muuseumi bürooruumidesse ja esimese korruse näitusesaaligi, kuhu on välja pandud Eesti tekstiilikunstnike liidu aastanäitus.

«Näituse eksponaadid kahjustada ei saanud, kuid mõned vaibad ja postamendid tuli vee eest ära viia,» ütles Edur.

Et vesi pääses keldrikorrusel asuva elektrikilbini, lülitus majas vool välja ja hoone jäi kütteta.

Eduri sõnade kohaselt pressis vesi äravoolutorust majja umbes poole tunni jooksul. Siis ummistus kadus ja katuselt väljapääsu otsiv vesi sai taas maapinnani voolata. «Ma ei tea, mis ummistuse põhjustas,» ütles Edur. «Ilmselt oli toru kolmanda ja neljanda korruse vahel jääs.»

Eduri sõnutsi lubas hoone omaniku AS Herderi esindaja saata pühapäeval majja elektriku, kes peaks elektrivarustuse taastama.

«Loodetavasti saab esmaspäeval maja taas külastajatele avada,» arvas Edur.

Tänane uputus on juba teine viimaste nädalate jooksul uue kunsti muuseumit tabanud veeavarii – aasta lõpus tungis vesi majja muuseumi fuajee katuselt.

Maja on neljandat talve kütteta, muuseum soojendab ruume puhuritega. Elektri eest aitab muuseumil tasuda Pärnu linnavalitsus.

Maja omanikul OÜ Herderil on pooleli kohtuvaidlus Pärnu linnaga selle üle, kas linn peab Esplanaadi 10 kinnistu tagasi võtma ja maksma Herderile kinnistu ostuhinna ning hüvitise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles